Πού θα βρεθούν 7,5 δις. σε 45 ημέρες;


 
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς η χώρα θα πρέπει να πληρώσει τις επόμενες 45 ημέρες θα πρέπει να πληρώσει υποχρεώσεις της τάξης των 7,5 δις. ευρώ.  Συγκεκριμένα, στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και τον Απρίλιο, το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει για μισθούς και συντάξεις περίπου 2,6 δισ ευρώ, για ασφάλιση, περίθαλψη και πρόνοια 2,4 δισ ευρώ, για δόσεις στο ΔΝΤ 1,4 δισ ευρώ, για τόκους άλλα 1,1 δισ ευρώ.

Κι όλα αυτά ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για αδυναμία της χώρας να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine η οποία αναφέρει ότι ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρου του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς εξέφρασε φόβους πως στο τέλος του μήνα θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας. Η εφημερίδα υποστηρίζει, δε, ότι οι Έλληνες πιθανόν πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μισθοί και συντάξεις να μην καταβληθούν στο ακέραιο στο τέλος Μαρτίου.
Και η Goldman Sachs εκτιμά πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας μέχρι το τέλος Μαρτίου, επισημαίνοντας  πως τα αρνητικά σημάδια να πληθαίνουν επικίνδυνα.
Το πρόβλημα της ρευστότητας αναμένεται να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και να καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ να είναι συνεπείς με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στις 20 Φεβρουαρίου και να χαλαρώσουν τη “θηλιά” μιας και η χώρα μας ήδη εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Να σημειωθεί ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πειραχθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων και πρόσθεσε: "Μάλιστα ήταν μια προεκλογική περίοδος η οποία ήταν ιδιαίτερα τοξική. Με μία κυβέρνηση η οποία προσπαθούσε να κρατηθεί στην εξουσία σπέρνοντας πανικό. Λογικό είναι ο κόσμος, όταν ακούει που άκουγε, και είναι πολύ θλιβερό ότι άκουγε αυτά που άκουγε, να φοβάται και να κρατάει κάποια χρήματα σε περίπτωση ανάγκης. Αλλά η εξέλιξη των δημοσίων εσόδων δεν είναι καθόλου κακή. Υπήρξε μείωση το πρώτο δίμηνο αλλά παράλληλα υπήρξε και μείωση των δαπανών. Οπότε αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξασφάλιση των κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις".
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να μπει άμεσα ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία από τη ρύθμιση - εξπρές για οφειλές στην εφορία, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές σε εφορία - Ταμεία, αλλά κι από τη δήλωση "κρυφών" εισοδημάτων χωρίς πρόστιμα. Στην αγωνία για ρευστό, προστίθεται και ο πονοκέφαλος της "τρύπας" που εντόπισαν τα τεχνικά κλιμάκια στο πλεόνασμα του 2014, στις πρώτες κιόλας επαφές τους με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.                                                                                       http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!