Η Αμερική φεύγει, το Grexit έρχεται…












Αργά χθες το βράδυ τέλειωσε ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ του παράλογου που παρακολουθούμε τους τελευταίους 2 μήνες και κάνει το περίφημο … Game of Thrones να μοιάζει παιδική εκπομπή.
Μια άτυπη συνάντηση των 7 κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα που είχε καταλήξει η συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου που είχε αποτυπώσει σε χαρτί αυτό που οι Ευρωπαίοι λένε από την επομένη των εκλογών : Πρώτα μέτρα και μετά λεφτά…
Προς  τι λοιπόν όλη η καθυστέρηση και οι συνεχείς συζητήσεις ενώ η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη ; 

Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;  Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Η εξήγηση είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα διττή : Η Ευρώπη τηρεί τα τελευταία προσχήματα για να περισώσει ότι έχει απομείνει από το ευρωπαϊκό ιδεώδες πριν μας πετάξει έξω κακήν κακώς και ταυτόχρονα δίνει χρόνο στις αμερικανικές εταιρείες που διατηρούν ακόμα μεγάλη έκθεση στην ελληνική αγορά να φύγουν περισώζοντας ότι τελευταίο μπορούν. 
Η ναυαρχίδα των εταιρειών αυτών αποχωρεί άρον αρον  από την μετοχες των Eurobankκαι Πειραιώς αλλά ακόμα και από την Jumbo. Toτηλεφώνημα Obamaήταν ουσιαστικά για να δοθεί λίγος ακόμα χρόνος στα αμερικανικά συμφέροντα να περισώσουν ότι μπορούν πριν από το μεγάλο κραχ…
Η Ελλάδα θα φύγει τελικά από το ευρώ διότι :
1.Ενα σύστημα με 3 εκατ. συνταξιούχους και 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι βιώσιμο. Ακόμη και οι άνεργοι να βρουν ως δια μαγείας εργασία και να έχουμε 1,3 εργαζόμενους ανά 1 συνταξιούχο το πρόβλημα δεν λύνεται. Χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο.
2.Η φυγή καταθέσεων λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που δημιουργεί η παράταση από την κυβέρνηση του χρόνου για μια νέα συμφωνία μνημόνιο. Ο ELA είναι ακριβότερος και δεν είναι απεριόριστος. Αν δεν υπάρξει μια σαφής συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα το πρόβλημα αυτό ίσως εκραγεί.
3.Η αύξηση των «κόκκινων δανείων» είτε λόγω του γεγονότος πως πολλοί περίμεναν κάποιο είδος σεισάχθειας από τη νέα κυβέρνηση, είτε λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος πριν και μετά τις εκλογές. Η αύξηση των «κόκκινων δανείων» στερεί ρευστότητα από την οικονομία και εντείνει τις συνθήκες κατάρρευσης αλλά και καθιστά απαραίτητο ένα νέο κύκλο ανακεφαλαιώσεων για τις τράπεζες. Οι νέες ανακεφαλαιώσεις δύσκολα θα χρεωθούν στους φορολογούμενους αυτή τη φορά, τους ΄Ελληνες ή τους Ευρωπαίους...
4. Η μείωση των κρατικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών λόγω όλων των παραπάνω. Το Μάρτιο αυτή η μείωση αντιμετωπίστηκε με αναστολή καταβολής υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, με αφαίμαξη των ταμείων ασφαλιστικών οργανισμών και άλλων δημόσιων οργανισμών. Όσο η δυσπραγία της οικονομίας θα συνεχίζεται, οι περισσότερες κινήσεις της νέας κυβέρνησης μάλλον βοηθούν να επιδεινωθεί παρά να βελτιωθεί.
5.Το πρόσφατο αποτέλεσμα των Δανικών εκλογών καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας αυτής οποιασδήποτε νέας συμφωνίας Ελλάδας-ΕΕ.

CapitalGroup

Όπως λένε οι πληροφορίες από την αγορά, ο ξένος επενδυτικός κολοσσός μειώνει τις θέσεις της σε ελληνικές εταιρείες φοβούμενη το υψηλό ρίσκο που προκύπτει τόσο από τις πολιτικές εξελίξεις .
Η Capital προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών μετοχών, ακόμη και με ζημία. Συγκεκριμένα φαίνεται να προχώρησε σε πωλήσεις μετοχών σε Eurobank και Jumbo ενώ πιθανότατα να το έπραξε και για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι η CapitalGroup είναι ο οίκος στο οποίο ανήκει ο JoergSponer, ο οποίος έστειλε το e-mail μετά τις επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο. Τότε είχε γράψει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο και από, εκείνο των κομουνιστών. Είχε γίνει σάλος, βεβαίως, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι το εν λόγω στέλεχος δεν είχε πάει στις συναντήσεις με τους κ. Σταθάκη και Μηλιό.
«Καραβιές» (που έλεγαν και οι παλιοί χρηματιστές) οι πωλήσεις της αμερικανικής Capital Group στην Eurobank.
 Χθες γνωστοποιήθηκε πως η συμμετοχή της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας στην Eurobank πλέον ανέρχεται στο το 11,53% (1.094.820.982 μετοχές), με βάση το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου πλην αυτών του ΤΧΣ.
 Μόλις στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου (12/12), το ποσοστό της Capital ανερχόταν στο 19,37% (1.840.118.315 μετοχές), δηλαδή σε ένα τετράμηνο πούλησε το 7,85% της τράπεζας.
 Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 745 εκατομμύρια τεμάχια (ο συνολικός αριθμός των μετοχών της εταιρείας που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση ανέρχεται σε 14,7 δισεκατομμύρια τεμάχια.Ως αποτέλεσμα η μετοχή της Eurobank έχει υποχωρήσει στα ιστορικά χαμηλά των 0,085 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της να έχει κατέλθει στα 1,2 διΣ. ευρώ.
 Σημειωτέον πως η Capital Group, που είχε συμμετάσχει στην τελευταία ΑΜΚ της Eurobank που είχε πραγματοποιηθεί στα 0,31 ευρώ, εμφανίζεται να μειώνει θέσεις της και σε άλλες ελληνικές μετοχές σταθερά από τα τέλη του 2014 καθώς εντείνονταν το ρίσκο χώρας και η πολιτική αβεβαιότητα.
Φανταστείτε : Ο αμερικανός επενδυτής έχασε από τις αρχές Δεκέμβρη (0,31-0,085Χ745 εκ.) 150 εκ. Ε περίπου μόνο από την μετοχή της Eurobank ενώ ο πρόεδρος  της χώρας του,της ισχυρότερης στον κόσμο, έπαιρνε τηλέφωνο την Μερκελ δήθεν για να διευκολύνει νέα συμφωνία…
Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν..                                                                                 .http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!