Λεωφόρος Αθηνών, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας


Λεωφόρος Αθηνών, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας
Καταλύτες προκειμένου να ανακτήσει τα χαμένα επίπεδα αποτιμήσεων δείχνει να αναζητά το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η τριήμερη άνοδος της αγοράς κατά 9,79% και κατά 21% για τον τραπεζικό δείκτη με αφορμή την επαναπροσέγγιση Αθήνας – πιστωτών, την... απουσία αρνητικών εξελίξεων από τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ και τις εξελίξεις αναφορικά με την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ που έχει μεταφερθεί στον ESM, φανερώνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, πως η Λ. Αθηνών αναζητά... αφορμή για να καλύψει το χαμένο έδαφος προς τα, μόλις προ μηνός, επίπεδα των 900 μονάδων.



Ευσεβείς πόθοι της αγοράς για επίλυση του ελληνικού ζητήματος ή όχι, η αγορά επιδεικνύει – μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου – αντοχή στις πιέσεις που ασκήθηκαν κατά την πρόσφατη εξαιρετικά δύσκολη σε επίπεδο ειδησεογραφίας περίοδο. Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα επίπεδα των 720 μονάδων, διάσπαση των οποίων θα οδηγούσε προς τα επόμενα επίπεδα στήριξης, τις 650 μονάδες, όμως το πιο ουσιαστικό αφορά στην συμπεριφορά αρκετών μετοχών-σηματορών για την πορεία της αγοράς, η οποία σε γενικές γραμμές λειτούργησε σταθεροποιητικά για την αγορά. Σημαντικές «άμυνες» εντοπίζονται σε μετοχές όπως στον ΟΤΕ που έχει χάσει λιγότερο από 14% σε σχέση με τα υψηλά έτους, τον Τιτάνα, τη Motor Oil, τη Folli Follie, τη ΜΕΤΚΑ, τον ΟΠΑΠ και την Αεροπορία Αιγαίου οι οποίες χάνουν περίπου 15-20%.

Τα στατιστικά της αγοράς αποτυπώνουν την εικόνα. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σήμερα 41% χαμηλότερα από τα υψηλά (1.353 μοναδες) που κατέγραψε σε διάστημα 12μήνου και μόλις 11% υψηλότερα από τα χαμηλά (711 μονάδες) στο ίδιο διάστημα. Από την αρχή του χρόνου βρίσκεται μόλις στο -3,8% και εδώ και αρκετές εβδομάδες κινείται σε ένα εύρος τιμών με σημείο αναφοράς της 800 μονάδες. Πλέον όμως, «η αγορά σε επίπεδο στάθμισης δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα η μεταβλητότητα που καταγράφεται στις μετοχές του κλάδου να διαχέεται στο ταμπλό», όπως σημειώνει στέλεχος χρηματιστηριακής. Πράγματι στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη ΕΤΕ αμετάβλητη και την ΠΕΙΡ, στο -0,77% και την ΑΛΦΑ στο -0,29%, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +3,66% με τη ΔΕΗ να ενισχύεται σε ποσοστό 10%, το Μυτιληναίο κατά 6,06%, τη ΜΟΗ κατά 5,89% και τον ΟΠΑΠ κατά 4,56%, αν και η Eurobank διαφοροποιήθηκε με 7,29%.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαβλέπουν της προσοχής οι ρευστοποιήσεις που συστηματικά πραγματοποίησαν όλο αυτό το διάστημα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, όπως το Capital Group, η Wellington και η Kempen Capital Management, μεταξύ άλλων, σε τραπεζικές και άλλες μετοχές, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από αυτές που πραγματοποίησαν τις τοποθετήσεις του. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το Capital Group σε διάστημα τριών μηνών πραγματοποίησε πωλήσεις 700 εκατ. μετοχών της Eurobank, ήτοι το 7,85% της τράπεζας. Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου (12/12), όταν κατείχε το 19,37%, το ποσοστό της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας έχει υποχωρήσει στο 11,53%, ενώ φαίνεται πως μείωσε θέσεις και σε άλλες εισηγμένες. Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων που συνεχίζουν να κινούνται στη ζώνη του 11% δεν συνηγορούν σε εξομάλυνση της εικόνας που “εκπέμπει” η ελληνική αγορά.


Οι εκθέσεις

Σαφέστατα, όλα μένουν ανοικτά έως ότου υπάρξει σαφής εξέλιξη με επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό και την επιλογή των μέτρων που θα ενταχθούν στην λίστα που θα σταλεί από την κυβέρνηση στους «θεσμούς». Την ίδια στιγμή, όμως, οι νέες εκθέσεις των ξένων οίκων και των εγχώριων ΑΧΕ συνηγορούν σε βελτίωση των αποτιμήσεων, υπό όρους.

Για την Deutsche Bank, η μετοχή της Εθνική παραμένει στις κορυφαίες της επιλογές με τιμή-στόχο τα 2 ευρώ και σύσταση “αγορά”. “Μεσοπρόθεσμα υπάρχει αβεβαιότητα αλλά διαβλέπουμε σημαντική άνοδο”, σημειώνει ο οίκος. Σε χθεσινό report της Euroxx για τις ελληνικές τράπεζες, η χρηματιστηριακή δίνει περιθώριο ανόδου 58% από τα τρέχοντα επίπεδα για τη μετοχή της Εθνικής, βάζοντας τον πήχη στα 2 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο στα 1,26 ευρώ), σντίστοιχα, τοποθετεί τον πήχη στα 0,15 ευρώ για τη Eurobank, στα 0,45 ευρώ για την Alpha και στα 0,7 ευρώ για την Πειραιώς, με σύσταση overweight για όλες τις μετοχές.

Η IBG επίσης σε χθεσινό report επαναλαμβάνει τον στόχο των 6,20 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ (κλείσιμο στα 5,83 ευρώ), όπως και τα 10 ευρώ για τον ΟΠΑΠ (κλείσιμο στα 8,26 ευρώ). Από την πλευρά της η Eurobank Sec. αναπροσάρμοσε ελαφρά το στόχο για τη ΜΕΤΚα στα 11 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο στα 8,80 ευρώ, περιθώριο ανόδου 25%), ενώ η Axia Ventures μείωσε την τιμή-στόχο για τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 4 ευρώ (από τα 6 προηγουμένως), ωστόσο υπάρχει περιθώριο ανόδου 65% από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης στο ταμπλό.

Τέλος, σε χθεσινή έκθεση της Eurobank Sec. που εστιάζει σε έξι εταιρείες από τους κλάδους του gaming, retail και consumer (G.RE.CO), τις Fourlis, FF Group, Jumbo, Intralot, Coca Cola Hellenic, ΟΠΑΠ, οι τιμές στόχοι περιλαμβάνουν upside που φθάνει και το 67% (Fourlis, τιμή-στόχος τα 4,70 ευρώ). Η ΑΧΕ σύνει σύσταση «αγορά» για τις Jumbo, ΟΠΑΠ, «διακράτηση» για Fourlis, FF Group, Intralot και «πώληση» για την CCH. Για την Jumbo αναβαθμίσει την τιμή-στόχο στα 13,30 ευρώ, για την FF Group δίνει τιμή στόχο τα 30,6 ευρώ, για την Intralot στα 1,65 ευρώ, ενώ για τον ΟΠΑΠ στα 12,90 ευρώ.





Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!