Κέρδη και υποχωρήσεις στο ραντεβού του Βερολίνου

Κέρδη και υποχωρήσεις στο ραντεβού του Βερολίνου

Δίχως συμφωνίες και λύσεις -κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά ήταν πλήρως προετοιμασμένη - έχοντας όμως κάνει ήδη τα πρώτα βήματα προσέγγισης κυρίως στη γερμανική κοινή γνώμη και με σταθερή πορεία στη "γραμμή" του ρεαλισμού, ο πρωθυπουργός επιστρέφει απόψε από το Βερολίνο.


Όπως διεφάνη και από την κοινή συνέντευξη Τύπου, Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας  κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου να...λιώσουν οι πάγοι ανάμεσά τους, να υπάρξουν συγκλίσεις και να γεφυρωθούν σταδιακά οι πάσης φύσεως διαφορές, πλην όμως τα δύσκολα τα κράτησαν για το δείπνο εργασίας, η διάρκεια του οποίου έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού κράτησε 5 ώρες.
Κατά τη διάρκεια αυτού μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές αποκαλύπτουν πως οι δυο αρχηγοί διέκοψαν για περίπου δέκα λεπτά, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να ξεναγεί τον πρωθυπουργό στο προσωπικό της γραφείο.
Η γερμανική πλευρά  έχει τις θέσεις της, εμείς έχουμε τις δικές μας
Αμέσως μετά τη λήξη του γεύματος εργασίας των δυο αντιπροσωπειών, κυβερνητικός αξιωματούχος μετέφερε το κλίμα, σημειώνοντας με νόημα πως «η συζήτηση ήταν σε βάθος. Η γερμανική πλευρά  έχει τις θέσεις της, εμείς έχουμε τις δικές μας και δουλεύουμε να βρούμε μια λύση».
Κάνοντας ένα πρώτο...ταμείο, από το Μέγαρο Μαξίμου στέκονται στο γεγονός ότι κατεβλήθησαν από κοινού προσπάθειες ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές, ενώ παραδέχονται ότι η καγκελάριος «είναι μια πολιτικός που είναι πραγματιστής».Κατά συνέπεια, και συνυπολογίζοντας το πλαίσιο των δυσκολιών, τονίζουν ότι θα ήθελε να αναζητήσει λύσεις, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως «δεν υπήρξαν και διαφωνίες».
Εκτός μενού το θέμα της χρηματοδότησης
Με φόντο το επίμαχο θέμα της ρευστότητας, η ίδια πηγή, διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους πως στο τραπέζι των συνομιλιών δεν μπήκε θέμα χρηματοδότησης. Όπως σχολίαζαν άλλωστε από την κυβέρνηση, "θα ήταν διπλωματικά αδόκιμο να έβαζε η ελληνική πλευρά κάτι τέτοιο, σε μια τέτοια συνάντηση" από τη στιγμή που τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται σε άλλο επίπεδο και συγκεκριμένα στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Σε ποια σημεία καταγράφονται διαφωνίες και σε ποια συμφωνίες
Παράλληλα, τις πρώτες πρωινές ώρες από το Βερολίνο τόνιζαν πως έχει σημειωθεί εμφανής πρόοδος καθώς επίσης και ότι  κατά τη διάρκεια του γεύματος δεν συζητήθηκαν ούτε μεταρρυθμίσεις, ούτε ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν είμαστε στο σημείο που ήμασταν. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης πάντα βοηθά να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Έχουν γίνει βήματα», υπογράμμιζαν προσθέτοντας πως υπάρχουν σημεία στα οποία καταγράφονται διαφωνίες και σε άλλα σύμπνοια, και τα οποία αφορούν κυρίως στην οπτική των μεταρρυθμίσεων.
Επ' αυτού, από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα κατέστησαν σαφή τα εξής:
  • Δεν ισχύει η διαρροή ότι η κυβέρνηση συμφώνησε την αύξηση των ορίων ηλικίας
  • Δεν έγινε καθόλου αναφορά  στο θέμα της Fraport (αεροδρόμια), τονίζοντας πως οι θέσεις της Αθήνας για τις αποκρατικοποιήσεις είναι γνωστές
  • Δεν παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμίσεις
  • Τέθηκε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, με την κ.Μερκελ να επαναλαμβάνει τη γνωστή  θέση της Γερμανίας
  • Έχουμε παραλάβει την εξωδικαστική συμφωνία για την Siemens άλλα υπάρχουν προβλήματα
Τέλος, κατέστη σαφές πως δεν είναι σωστό για την Ευρώπη μια πολιτική κόντρα να ανάγεται σε πρόβλημα αντιπαλότητας δυο χωρών και δύο λαών . Υπήρξε ευρύτατη συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, για την  κατάσταση στις δυο χώρες και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ενώ ενδεικτική της πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιδιώκει η κυβέρνηση-έξω από την τεχνοκρατική σκοπιά-ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε στην καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας.
Το πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού
  • 10:15 με τον Υπουργό Εξωτερικών Frank Walter Steinmeier.
  • 11.15 με την συμπρόεδρο του Die Linke, Katja Kipping και τον πρόεδρο τη Κ.Ο. Gregor Gysi.
  • 14:30 με τον αντικαγκελάριο Sigmar Gabriel.
  • 16:00 με τους προέδρους των Πράσινων Cem Oezdemir, Simone Peter και Ska Keller.
  • 12:30 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί το Μνημείο Ολοκαυτώματος.
Ρεπορτάζ: Στέλλα Α.Γκαντώναhttp://www.iefimerida.gr/news/197864/kerdi-kai-ypohoriseis-sto-rantevoy-toy-verolinoy#ixzz3VHqz7Uvr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!