«Ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις για να πάρετε λεφτά»

«Ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις για να πάρετε λεφτά»
Η Ελλάδα θα προτείνει συγκεκριμένες κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις και οι θεσμοί θα τις αξιολογούν, με βάση τους στόχους του προγράμματος. Όλα πρέπει να τρέξουν γρήγορα για να δοθούν χρήματα. Τι θα γίνεται στις Βρυξέλλες και τι στην Αθήνα. Ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Γιούνκερ. 


Μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα (δεδομένης της χρηματοδοτικής ασφυξίας), η Αθήνα καλείται να παρουσιάσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν οι θεσμοί ώστε να συνεδριάζει το Eurogroup και να εγκρίνει εκταμιεύσεις προς τη χώρα μας.
Αυτό είναι το πρακτικό απαύγασμα της χθεσινής μίνι διάσκεψης κορυφής, στο πλαίσιο της οποίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε πολιτικές νίκες στα σημεία, όπως το δικαίωμα να παρουσιάσει μια εντελώς δική της λίστα, να αποκτήσει δηλαδή την ιδιοκτησία του προγράμματος, αλλά και τον διαχωρισμό όσον αφορά τις ενέργειες των τεχνοκρατών των θεσμών στην Αθήνα και τις πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εκταμίευση πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτεινόμενων από την Αθήνα μεταρρυθμίσεων από τους θεσμούς. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιες ελληνικές προτάσεις κριθούν μη ρεαλιστικές, μη συμβατές ή ανεπαρκείς σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, θα πρέπει να αντικατασταθούν -αμέσως- από άλλες.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα κληθεί τώρα να αποδείξει ότι έχει ρεαλιστικές κοστολογημένες προτάσεις και σχέδιο, αλλά και να πείσει για τη δυνατότητά της να τις εφαρμόσει.
Το καυτό ερώτημα που μένει πάντως ανοικτό σε ό,τι αφορά τους αριθμούς είναι με ποιους ακριβώς στόχους θα συγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις, καθώς ο αρχικός για πλεόνασμα 3% μοιάζει εντελώς εξωπραγματικός, ενώ και το πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% που ζήτησε η ελληνική πλευρά στην αρχή των διαβουλεύσεων φαντάζει πολύ δύσκολα επιτεύξιμος. Κι αυτό διότι το α΄ τρίμηνο έχει καεί για την ελληνική οικονομία, ενώ πολύ χαμηλότερα κινήθηκε και το πραγματικό πλεόνασμα του 2014.

Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη μακράς διάρκειας συνεδρίαση (σχεδόν τέσσερις ώρες), εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έκβαση των συνομιλιών και αισιόδοξος για την επόμενη μέρα. «Νομίζω ότι σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε και υπογράμμισε την «επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας».
Έκανε λόγο για κοινή ανάγνωση από όλες τις πλευρές της συμφωνίας του Εurogroup και επιχείρησε για μία ακόμη φορά να κρατήσει αποστάσεις από τη διαπραγμάτευση και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα «δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, τη λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση, δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το λεγόμενο email Χαρδούβελη. Η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πρόθεση της Κομισιόν να συστήσει προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, λεπτομέρειες του οποίου θα δώσει σήμερα ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μέρκελ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις

Για εκταμίευση κονδυλίων όταν όμως τηρηθούν οι δεσμεύσεις, μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη τύπου μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής. «Μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν έγιναν όλα εκείνα που περιμέναμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως συμφωνήθηκε η δέσμευση από τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση, είπε η κ. Μέρκελ, τις επόμενες μέρες θα αποστείλει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων, μετά θα γίνεται η αποτίμηση από το Eurogroup και ακολούθως θα απελευθερωθούν χρήματα προς την Ελλάδα. «Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα», υποστήριξε και τόνισε τη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα «να παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων όσο πιο γρήγορα γιατί αυτό απαιτεί η στιγμή». Αναφέρθηκε δε σε «ένα πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε δεσμευμένοι να επιταχύνουμε τη δουλειά και τις αποφάσεις στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος». Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση ούτε μέρους της δόσης ούτε του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη σχετική απόφαση των θεσμών.

Ολάντ: Δέσμευση να προχωρήσουμε

«Θέλουμε και το θέλει και η ίδια η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που γνωστοποίησε την επαναβεβαίωση από όλες τις πλευρές της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, τη συμφωνία τους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς και την εκ νέου σύγκληση του Eurogroup. «Είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να πει τι θέλει για το μέλλον σε ό,τι αφορά τη χώρα και δουλειά του Eurogroup είναι να κάνει τις αξιολογήσεις. Αυτό που εκφράστηκε από όλους ήταν η δέσμευση να προχωρήσουμε. Όταν έχουμε τις πληροφορίες και θα έχουν αναλυθεί οι μεταρρυθμίσεις τότε θα αναλάβει το Eurogroup. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», είπε.

Η κοινή ανακοίνωση

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής:
«Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.
Στο πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να τις ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα (ownership) των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στις επόμενες μέρες.
Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία: Οι συνομιλίες πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές εξεύρεσης στοιχείων λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.
Το Εurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό».                                                 http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!