Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση στο Βερολίνο


Θετικά αποτίμησαν τα περισσότερα γερμανικά μέσα τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.


To περιοδικό Spiegel, το οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά στη συνέντευξη λόγω του τελευταίου του εξωφύλλου, τόνισε τη συμφιλιωτική διάθεση που υπήρχε ενώ οι γνωστότερες ιστοσελίδες της Γερμανίας – Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine – στάθηκαν ιδιαίτερα στην έκκληση του κ. Τσίπρα «να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο».


Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα λόγια της κ. Μέρκελ ότι επιθυμεί μία εύρωστη οικονομικά Ελλάδα, ωστόσο η Welt στάθηκε στη δήλωσή της ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δεσμευτεί για παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα, καθώς εκπροσωπεί μόνο μία από τις 19 χώρες που συνιστούν την Ευρωζώνη.


Πολλά μέσα, ανάμεσά τους και η γνωστή ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια των δύο ηγετών να παραμερίσουν τα στερεότυπα που έχει ο ένας λαός για τον άλλον, τονίζοντας ιδιαίτερα τη φράση του Α. Τσίπρα ότι ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για την ελληνική κρίση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πάντως δίνεται στο παρασκήνιο των συζητήσεων και κυρίως στις δεσμεύσεις που η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να συζητά όσον αφορά στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αύξηση του ΦΠΑ.


Η εφημερίδα Handelsblatt στάθηκε, ωστόσο, στο γεγονός ότι η καλή διάθεση μεταξύ των δύο ηγετών δε συνοδεύτηκε από καμία ουσιαστική πρόοδο στα θέματα της κρίσης, αφού ο Α. Τσίπρας, αντίθετα με τις όποιες διαρροές από την Αθήνα, δε δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κατά την κοινή συνέντευξη.


Ούτε όμως και στο ζήτημα των αποζημιώσεων υπήρξε καμία προσέγγιση, τονίζει η Frankfurter Allgemeine,καθώς η συνέντευξη επιβεβαίωσε τη διαφορά των δύο πλευρών που διαπιστώθηκε στη συνάντηση Κοτζιά-Steinmeier την Κυριακή.http://www.real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!