Το Bloomberg σαρκάζει: Είναι πολλά τα... στρώματα - Οι Ελληνες έχουν κρύψει 10 δισ. ευρώ μετρητά [πίνακες]

Το Bloomberg σαρκάζει: Είναι πολλά τα... στρώματα - Οι Ελληνες έχουν κρύψει 10 δισ. ευρώ μετρητά [πίνακες]

Με ένα σαρκαστικό άρθρο, ο Bloomberg αναφέρεται στην εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, εκτιμώντας ότι οι Ελληνες έχουν κρύψει τα χρήματά τους υπό το φόβο των εξελίξεων στην οικονομία.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν χάσει πολλές καταθέσεις τους τελευταίους μήνες. Το ερώτημα είναι που τοποθέτησαν οι Ελληνες τις καταθέσεις τους; Τις έχουν μεταφέρει σε άλλες τράπεζες ή τις έχουν κρύψει κάτω από το στρώμα και κάτω από τα πλακάκια μπάνιου;» αναρωτιέται το Bloomberg.

Οπως υποστηρίζει, σε μια πρώτη ματιά, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν περισσότερο να έχουν μεταφερθεί οι καταθέσεις σε άλλους λογαριασμούς, παρά να είναι κρυμμένα στα σπίτια καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης «τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία» δεν έχει σημειώσει κάποια κατακόρυφη άνοδο τους τελευταίους μήνες.

«Αυτό, όμως, δεν λέει όλη την αλήθεια, αφού ο δείκτης αυτός δείχνει τον αριθμό των χαρτονομισμάτων που η Ελλάδα έχει κατανείμει ως προς το ποσοστό που της αναλογεί στην συνολική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων στην ζώνη του ευρώ. Κάθε επιπλέον ανάγκη σε ρευστό της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται στην κατηγορία «καθαρές υποχρεώσεις, που σχετίζονται με την κατανομή των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε όλο το Eurosystem».

Ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν μηδενικός στην αρχή της ελληνικής κρίσης το 2009, έφτασε στα υψηλά επίπεδα των 22 δισ. ευρώ τους μήνες που προηγήθηκαν της πολιτικής κρίσης του 2012 και από τότε σημειώνει πτώση. Αυτό, όμως, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο όταν, δηλαδή, επανήλθε η πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα παραθέτει και σχετικό πίνακα όπου, όπως αποτυπώνεται, τους τρεις τελευταίους μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο, υπάρχει μια αύξηση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
«Αυτά είναι πολλά στρώματα» καταλήγει με σαρκαστικό τόνο το άρθρο του Bloomberg.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!