Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Brussels Group


Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Brussels Group
Για εποικοδομητικές συζητήσεις που όμως δεν οδήγησαν ακόμα σε συμφωνία μιλά η Κομισιόν. Αναμένεται EWG για αύριο, ενώ συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Προς τα τέλη Απριλίου βλέπει συμφωνία ο Τουσκ. Πίεση λόγω ταμειακών αναγκών. 



Τον δρόμο της επιστροφής παίρνει η αποστολή της Ελλάδας στο Brussels Group καθώς οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία. 
«Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται από την Παρασκευή, αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει και για αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν. Το EuroWorking Group θα συζητήσει το θέμα στην επόμενή του συνεδρίαση» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva, σε συνέντευξη Τύπου. Είπε ακόμα ότι η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την Τετάρτη «θα είναι μία καλή ευκαιρία για να γίνει εκτίμηση της συζήτησης». «Οι διαβουλεύσεις είναι εποικοδομητικές και συνεχίζονται» υπογράμμισε.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το κλίμα είναι θετικό, τονίζουν όμως ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε. Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι οι έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους. Έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των ελληνικών προτάσεων.
Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters «έγινε πρόοδος και οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν να συλλέγουν στοιχεία στην Αθήνα», ενώ άλλες πηγές θεωρούσαν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι σημάδι ρήξης, αλλά αργής προόδου.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας από την Ισπανία εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά… στα τέλη Απριλίου. «Μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ερωτηθείς για το εάν υπάρχει plan B σε περίπτωση μη συμφωνίας. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο plan A, ένα πλάνο που θα πετύχει», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα υποστήριζε το Σαββατοκύριακο πηγή του Μεγάρου Μαξίμου την εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων θα την αναλάμβαναν μετά το Brussels Group τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις τρέχουν, ενώ οι υπηρεσίες στην Ευρώπη θα παγώσουν λόγω του Πάσχα των Καθολικών αυτό το Σαββατοκύριακο και ενώ η Αθήνα καλείται την επόμενη εβδομάδα να πληρώσει δόση περίπου 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ αλλά και να εκδόσει έντοκα γραμμάτια 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 700 εκατ. ευρώ κάλυψαν στην προηγούμενη έκδοση ξένοι επενδυτές. Το συγκεκριμένο ποσό δεν μπορεί να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες λόγω της απαγόρευσης που επέβαλε η ΕΚΤ στην αύξηση της έκθεσής τους σε ελληνικούς τίτλους.
Να σημειωθεί πάντως ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι «έχει βρεθεί τρόπος να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία ακόμα και αύριο. Όπως εκτίμησε ο υπουργός μιλώντας στο Mega, οι δανειστές δεν πρόκειται να κωλυσιεργήσουν στις διαπραγματεύσεις. "Τη βλέπω τη συμφωνία αύριο", είπε χαρακτηριστικά.
Για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μέχρι τις 8 Απριλίου παρέπεμψε στην τρέχουσα διαπραγμάτευση. "Όπως ξέρετε τρέχει μια διαπραγμάτευση αυτές τις ώρες, δεν μιλάμε για μέρες. Ας δούμε τα αποτελέσματα από το EuroWorking Group και από εκεί και πέρα θα μπορούμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο θέλετε σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα", σημείωσε.                http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!