Ο Τσίπρας, η Μέρκελ η γεωπολιτική και το Graccident



Ο Τσίπρας, η Μέρκελ η γεωπολιτική και το Graccident
Την ώρα που η Ευρώπη, αλλά και η Ουάσιγκτον, έχουν πάψει να συζητούν για το Grexit και ανησυχούν ζωηρά για το Graccident, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο για «συζήτηση σε βάθος».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κ. Μέρκελ είναι έτοιμη να προσφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό λύσεις για τον τερματισμό της χρηματοδοτικής ασφυξίας, αλλά το καίριο ερώτημα είναι αν οι όροι που θα συνοδεύουν την πρότασή της θα μπορούν να γίνουν δεκτοί από τον πολιτικό που εξελέγη με σημαία τον τερματισμό του μνημονίου.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι, στην παρούσα φάση, ο προβληματισμός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό ζήτημα έχει ξεφύγει από τα όρια που έχει θέσει προ πολλού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι για την Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: να εφαρμόσει το παλιό μνημόνιο, ή να φύγει από την ευρωζώνη.
Πέρα από αυτό το πλαίσιο προβληματισμού, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αρχίζουν να ανησυχούν όχι για το Grexit και τις πιθανές οικονομικές του παρενέργειες, που σήμερα οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν θα είναι καταστροφικές, αλλά για το λεγόμενο Graccident: δηλαδή, για ένα «ατύχημα», όπου η Ελλάδα, λόγω της χρηματοδοτικής ασφυξίας που έχει επιβληθεί από τους δανειστές, θα «χτυπήσει κανόνι» σε κάποια από τις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα βρεθεί, χωρίς αυτό να έχει σχεδιαστεί, με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη.
Σε αυτή την περίπτωση, φοβούνται Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, πέρα από τις συνέπειες στο οικονομικό και νομισματικό οικοδόμημα της ευρωζώνης, μπορεί να υπάρξουν πολύ σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες, καθώς θα έχει βρεθεί μετέωρη η χώρα που αποτελεί το βασικό πυλώνα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και θα είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί σε προτάσεις της Ρωσίας του Πούτιν, που κινείται εξαιρετικά επιθετικά στη σκακιέρα της Ευρώπης.
Μπροστά σε αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξουσιοδότησε τη σύμβουλό του, Καρολάιν Άτκινσον (πρώην ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ), να κάνει χθες ένα γύρο τηλεφωνημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Αθήνα (συνομίλησε με τον Γιάννη Δραγασάκη), για να δηλώσει την έντονη επιθυμία της Ουάσιγκτον να δοθεί ένα τέλος στις αντιπαραθέσεις και να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ένας πολιτικός που βρίσκεται πολύ κοντά στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά διατηρεί και άριστες σχέσεις με την Ουάσιγκτον (πριν από λίγες ημέρες είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα), τόνισε, με δηλώσεις του στο γερμανικό Τύπο ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά πρέπει να ιδωθεί στο γεωπολιτικό πλαίσιο.
Ο Τουσκ αναφέρθηκε στην κρίση στη Λιβύη, και στην εύθραυστη κατάσταση στα Βαλκάνια, στην Μολδαβία και την Κύπρο, για να τονίσει ότι «η αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν το πιο δραματικό κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο».
Θα ήταν καταστροφή, επισήμανε ο Τουσκ, αν από ατύχημα έφευγε η Ελλάδα από την ευρωζώνη. «Πρέπει να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ανόητο σενάριο», πρόσθεσε. «Στην ιστορία της Ευρώπης υπήρξαν ήδη πολλά πράγματα που συνέβησαν από ατύχημα. Ακόμη και ο Πρώτο Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ανόητων τηλεφωνημάτων», υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών για το Graccident, η καγκελάριος Μέρκελ κινητοποιήθηκε και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο για μια συζήτηση «σε βάθος», όπως φέρεται να ανέφερε η κ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες.
Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα προτείνει λύσεις για τον τερματισμό του χρηματοδοτικού «στραγγαλισμού» της ελληνικής κυβέρνησης, όπως θα ήταν η αύξηση του ορίου δανεισμού με έντοκα γραμμάτια, ή η πρόωρη εκταμίευση ενός μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι στο Βερολίνο θα δοθεί την Δευτέρα μια πολιτική λύση που θα ικανοποιεί απολύτως τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. Βέβαιο θεωρείται ότι η κ. Μέρκελ θα συνδέσει τις προτάσεις της με αφόρητες πιέσεις για υποχώρηση της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε τα μέτρα που θα συμφωνηθούν για να εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος της παράτασης της δανειακής σύμβασης να έχουν πολλά στοιχεία από τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση Σαμαρά.
Με απλά λόγια, η κ. Μέρκελ εκφράζονται φόβοι ότι θα επιχειρήσει να επαναφέρει στο τραπέζι το παλιό μνημόνιο, που ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί να μην εφαρμόσει. Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει δεκτό; Θα το γνωρίζουμε την επόμενη Δευτέρα...                                                                    http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!