Μυστική συνάντηση των «9» για Ελλάδα

 
 Μυστική συνάντηση των «9» για Ελλάδα-Τα δύο στρατόπεδα των δανειστών
Συνεδρίασε το Washington Club την περασμένη εβδομάδα. Ποιοι έλαβαν μέρος και ποια είναι τα δύο σενάρια που μπήκαν στο τραπέζι. Πίεση στον Τσίπρα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Τι θα λεχθεί στο Eurogroup της Ρίγας. Ολο το παρασκήνιο.   Στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ συνεδρίασε το λεγόμενο «κλαμπ της Ουάσιγκτον» για να συζητήσει για την Ελλάδα.
Η μυστική συνάντηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, την Περασμένη Παρασκευή και παραβρέθηκαν η επικεφαλής του ΔΝΤ (Κριστίν Λαγκάρντ), ο πρόεδρος της ΕΚΤ (Μάριο Ντράγκι), ο πρόεδρος του Eurogroup (Γερούν Ντάισλεμπλουμ), οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), της Γαλλίας (Μισέλ Σαπέν), της Ιταλίας (Πιερ Κάρλο Παντοάν) και της Ισπανίας (Λουίς Ντε Γκίντος) και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος για οικονομικά θέματα Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Πηγή που έλαβε μέρος στη μυστική συνάντηση στην οποία βεβαίως δεν προσκλήθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν έφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί για την Ελλάδα.
Ο λόγος ήταν ότι η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε, με την υποστήριξη -ως συνήθως- του Ισπανού υπουργού Οικονομικών επιμένουν στη σκληρή γραμμή που θέλει να μπουν όλα στο τραπέζι και να ληφθούν σκληρές αποφάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
Στη μέση βρίσκονταν ο Ντάισελμπλουμ και ο Ντράγκι, ενώ πιο συγκαταβατικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν.

Αναζητείται νέα ημερομηνία ορόσημο

Το Washington Club προσπάθησε να βρει νέα ημερομηνία ορόσημο καθώς φαίνεται ότι ούτε στις 11 Μαΐου θα επιτευχθεί λύση, παρ' όσα διαδίδονται από την ελληνική πλευρά ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.
«Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και ο Γ. Ντάισελμπλουμ αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη γραμμή των θετικών δηλώσεων -αυτό θα γίνει και στη Ρίγα- όμως επί της ουσίας είμαστε ακόμα στο πρώτο στάδιο», ανέφερε η εν λόγω πηγή. «Υπάρχουν ακόμα οι ίδιες διαφορές, στα ίδια βασικά σημεία και δεν υπάρχει διάθεση από καμία πλευρά να υποχωρήσει» είπε.
Όπως μαθαίνει το Euro2day.gr, ο σκληροπυρηνικός κύκλος των δανειστών επιδιώκει να βάλει τέλος σύντομα στη συνεχή αναβολή των προθεσμιών και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με ένα είδος τελεσίγραφου «take it or leave it» που θα περιέχει μερικά καρότα, αλλά κυρίως μαστίγια.
Θα είναι με άλλα λόγια μια απροσδόκητη απειλή από την πλευρά των δανειστών που θα έχει τον χαρακτήρα του αιφνιδιασμού, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να τελειώνει το σίριαλ με τις διαπραγματεύσεις και τον φαύλο κύκλο των δημοσιευμάτων και της σπέκουλας για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Η δεύτερη ομάδα είναι η μετριοπαθής και σπρώχνει ή τουλάχιστον έσπρωχνε μέχρι προχθές στο ότι η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις θα είναι το τέλος Ιουνίου η οποία και θα ανακοινωθεί ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και το μπαράζ δημοσιευμάτων και την ίδια στιγμή να δοθεί απαραίτητος χρόνος στην κυβέρνηση Τσίπρα να εγκλιματιστεί. Με την προϋπόθεση όμως ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα τα έβγαζε πέρα μόνη της χωρίς χρήματα από τους δανειστές καθώς δεν θα υπήρχε συμφωνία.
Για αυτό το σενάριο υπήρχε αισιοδοξία μέχρι χθες, όμως οι αντιδράσεις των φορέων να συμμετάσχουν στην υποχρεωτική στράτευση των διαθεσίμων τους έφερε νέο πονοκέφαλο στους μετριοπαθείς.
«Αναζητείται τώρα νέα ρεαλιστική ημερομηνία ορόσημο αφού το θέμα συγκέντρωσης χρημάτων στο κρατικό ταμείο φαίνεται ότι μπορεί να μην αποδώσει παρά το γεγονός ότι έγινε νόμος» ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν.

Πιέσεις στον Τσίπρα να αναλάβει δράση

Πάντως τόσο οι μετριοπαθείς, όσο και οι σκληροπυρηνικοί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στον πρωθυπουργό να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έχουν διαρραγεί και με την Κ. Λαγκάρντ και υπάρχει η σκέψη, κυρίως από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της Ε.Ε. ότι ο Α. Τσίπρας δεν λαμβάνει επαρκή, ολοκληρωμένη ή ίσως τη σωστή ενημέρωση για το τι συζητείται στις διμερείς επαφές του κ. Βαρουφάκη.
Η «ελπίδα» των δανειστών ότι ο υπουργός Οικονομικών θα «ανασχηματιστεί» σύντομα καθώς -όπως θεωρούν οι ίδιοι- έχει ξεκινήσει ένα προσωπικό παιχνίδι να αλλάξει όλους τους κανόνες της Ε.Ε. και δεν ενδιαφέρεται για τις διαπραγματεύσεις σε σημείο που δεν παρουσιάζει ούτε τη στοιχειώδη διάθεση να ακούσει, είναι ένα στοιχείο. Η εντύπωση ότι κάπου υπάρχει σπασμένο τηλέφωνο είναι κάτι άλλο.
Με βάση καλά πληροφορημένες πηγές, η Κομισιόν και ο Γ. Ντάισελμπλουμ που έχει απευθείας επαφή με τον Α. Τσίπρα, αναμένεται να επιχειρήσουν να καταλάβουν εάν όλη η καθυστέρηση οφείλεται στην απειρία και στην παραπληροφόρηση, ή εάν η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά τι κάνει και απλώς δεν έχει διάθεση για περαιτέρω συμβιβασμούς…http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!