Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος



Σήμερα ή αύριο η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της κυβέρνησης στην ΤτΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφηκε ήδη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία τα διαθέσιμα των φορέων της κυβέρνησης θα μεταφερθούν σε ενιαίο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας με επιτόκιο 2,4%.
Εξαιρούνται εισηγμένες και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι προς αποκρατικοποίηση εταιρείες. Η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι εθελοντική.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και στη Βουλή. Όπως είπε άλλωστε το πρωί στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, "δεν γίνεται η κυβέρνηση να δανείζεται όταν οι φορείς διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς".
Το θέμα είχε προαναγγείλει και την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας τότε ότι υπάρχει το σχετικό πλαίσιο, ενώ είχε υπογραμμίσει ότι ανά πάσα στιγμή οι φορείς θα μπορούν να ζητήσουν πίσω τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου με γνώμονα την επίτευξη συμφωνίας στο κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.
Όλη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
"Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο Πρώτο
Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.
Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης
ζ΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α΄ 38), όπως ισχύουν.
Άρθρο Δεύτερο
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 17.3.2015.
Αθήνα, 20 Απριλίου 2015"
http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!