Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα στέλνει πίσω τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο

 Menelaos Myrillas / SOOC
 Μόνο 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης θα προβλεφθούν στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες, στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης που θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Αυτό αναφέρει το εμπιστευτικό σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα επιζήσουν από την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου (πέρυσι ανήλθαν σε 150.000) «θα στέλνονται πίσω», σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα ταχείας επανόδου που θα συντονίζεται από τη Frontex.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, δεν προβλέπεται σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται έπειτα από τις αλυσιδωτές τραγωδίες στη θάλασσα.
Το κείμενο της απόφασης φθάνει μόνο μέχρι την επικύρωση της απόφασης της κοινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των μέσων των επιχειρήσεων Triton και Poseidon για την εποπτεία των θαλασσίων συνόρων. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, η προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, στο πλαίσιο της υπάρχουσας εντολής της Frontex.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται, αντιθέτως, να συμφωνήσουν για άμεση έναρξη των προετοιμασιών για τον συστηματικό εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών πριν από τη χρησιμοποίησή τους από τους διακινητές ανθρώπων. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτόν τον στόχο θα γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής η παρούσα κρίση περιγράφεται ως «τραγωδία» και αναφέρεται ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να εμποδίσει κι άλλους θανάτους. «Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη θάλασσα, να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές, να προλάβουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να ενισχύσουμε την εσωτερική αλληλεγγύη», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, το οποίο αναφέρεται και στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυβερνητικής εξουσίας στη Λιβύη και την αντιμετώπιση των παραγόντων που εξωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν στη Συρία. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, τα προτεινόμενα μέτρα υπολείπονται κατά πολύ αυτών των στόχων.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται επίσης στην κοινή ανακοίνωση για την παροχή αυξημένης επείγουσας βοήθειας προς τις χώρες-μέλη της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!