Νέο ξεκάθαρο μήνυμα των ΗΠΑ: Οι τρομοκράτες να παραμείνουν στη φυλακή

 Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ/GANP/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Μετά τις δηλώσεις «φωτιά» του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και το αυστηρό μήνυμα του προς την κυβέρνηση για την επικείμενη απελευθέρωση του τρομοκράτη της 17Ν Σάββα Ξηρού ήρθε και το «χτύπημα» από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Στο τετ α τετ που είχε με τον Ελληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά ο κ.Κέρι έθεσε ξερκάθαρα το ζήτημα της τρομοκρατίας, αναφέροντας πως «οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Ετσι με τον πλέον επίσημο τρόπο επισφράγισε τη θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, μετά την δήλωση του πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς πως «η απελευθέρωση του Ξηρού δεν είναι φιλική πράξη».

«Οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή», ανάφερε ο κύριος Κέρι.
Η απάντηση Κοτζιά: Οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στην ουσία του νόμου
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί σήμερα και στο μέλλον να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο, αλλά και το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με «πρωταγωνιστή» τον Σάββα Ξηρό, οι ελληνορωσικές σχέσεις και το Κυπριακό: αυτά ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι χθες Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η συζήτηση, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενημερώνοντας σχετικά στους Έλληνες ανταποκριτές, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική, τόσο με τον κ. Κέρι, όπως και με όλη την αμερικανική αντιπροσωπεία.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό, καθώς και για τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.
Τι υποστήριξε για το νομοσχέδιο με το οποίο αποφυλακίζεται ο Ξηρός
Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές», επισημαίνοντας ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος».
«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις – Πως επηρεάζεται η διαπραγμάτευση
Είναι εμφανές ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον σε οριακό σημείο, ενώ, πηγές αναφέρουν ότι, πλέον, είναι δεδομένο πως η στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα αλλάξει άρδην.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να παρέχει τη στήριξη που έδινε μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.http://www.iefimerida.gr/news/202416/neo-xekatharo-minyma-ton-ipa-oi-tromokrates-na-parameinoyn-sti-fylaki#ixzz3XvDUODSe

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!