Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ, Γερμανίας στον Γκρούεφσκι

Grouefski Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ, Γερμανίας στον Γκρούεφσκι
Με μια πρωτοφανή για τα διπλωματικά δεδομένα κίνηση, οι πρέσβεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ ζήτησαν, χθες, παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, όσον αφορά τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εξέφραζαν την άποψη ότι αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αυταρχικό πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ, που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα – θετικά ή αρνητικά είναι νωρίς να εκτιμηθεί.


Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων σ’ ένα πλαίσιο μυστικής διπλωματίας, για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα ΜΟΕ θα αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση της αλυτρωτικής ιδεολογίας του καθεστώτος Γκρούεφσκι, ωστόσο δεν είναι σαφές ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο των ΜΟΕ, αλλά και οι δυνατότητες για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κλονίζεται και οι πιθανότητες να πλησιάζει το πολιτικό τέλος του Γκρούεφσκι είναι ισχυρές.
Η πρέσβης της Γερμανίας στην ΠΓΔΜ, Κριστίνε Αλτχάουζερ, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι απαραίτητες παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τις σοβαρές κατηγορίες που απορρέουν από τις πρόσφατες εξελίξεις και τις δημοσιεύσεις υλικού (σ.σ.:της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι), κάτι που ενοχλεί τόσο εμένα όσο και άλλους Δυτικούς παρατηρητές της πολιτικής σκηνής στα Σκόπια», πρόσθεσε σε διάλεξή της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ». Η κ. Αλτχάουζερ επικαλέστηκε τη δήλωση του Αμερικανού συναδέλφου της στα Σκόπια, που τόνισε ότι «πολιτικές συνέπειες σημαίνει παραιτήσεις ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν διαφανείς και αμερόληπτες έρευνες». Ο δε πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Τζες Μπέιλι, σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, είπε ότι, σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ, είναι απαραίτητες ακόμη και παραιτήσεις για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση.
Η αντιπολίτευση, η οποία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από τη Βουλή, ζητεί τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξαγάγει νέες εκλογές, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο Γκρούεφσκι.
Σ.Σιδέρης, Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!