Οι διάλογοι Γκρούεφσκι - Μιλοσόσκι για το όνομα...

Σε τηλεφωνική συζήτηση που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι, να ενημερώνει τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.


Την ώρα που η ΠΓΔΜ τείνει να εξελιχθεί σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με τη Ρωσία να κατηγορεί δυνάμεις στο εξωτερικό ότι υπονομεύουν την πολιτική σταθερότητα στη γειτονική χώρα, η Ελλάδα εμπλέκεται εμμέσως στη σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης που μαίνεται εξαιτίας του σκανδάλου παρακολουθήσεων των τελευταίων μηνών. Σε συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι, που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και προκάλεσε την αγανάκτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, ο Μιλοσόσκι εμφανίζεται να ενημερώνει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει «άγνωστη εξίσωση» τη διαπραγμάτευση, ενώ ο Γκρούεφσκι του ζητεί να πάει «κάπου έξω, γιατί θα ήθελα να συζητήσω μια δουλειά μαζί σου». «Ξέρεις τις πρόσφατες εξελίξεις;», τον ρωτάει ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια λέει στον υπουργό Εξωτερικών του ότι «μόλις τώρα, ήρθαν αυτοί, ένας από τους εκπροσώπους του... ήρθαν σήμερα. Εκείνος ο πιο χοντρός. Δεν ξέρω αν τον θυμάσαι». Ο Μιλοσόσκι απαντά: «Υποθέτω ποιος είναι.
Αυτός είναι βέρος Ελληνας. Ο άλλος είναι ανάμεικτος». Αναφέρεται μάλλον στον «βέρο Ελληνα», Εμμανουήλ Μαλέλη, πανίσχυρο παράγοντα με προσωπικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι που είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίζει πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ και πρώην διευθυντή του διυλιστηρίου «ΟΚΤΑ» καθώς και τον «ανάμεικτο» Αλεξ Ρόντο, σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Γκρούεφσκι συμφωνεί και του λέει ότι «και αυτός (σ.σ.: ο Μαλέλης) έχει την ίδια γνώμη με εκείνον. Κι αυτός θέλει να γίνει η δουλειά», δηλαδή να υπάρξει συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Πιστεύω ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επιθυμούν επίλυση του ζητήματος και για τη δική τους εικόνα. Δεν είμαστε μόνο εμείς που επιθυμούμε λύση, αλλά κι εκείνοι... Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη θέση, που είναι διαφορετική από του Καραμανλή. Βιάζονται και γι’ αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση από ό,τι πριν από ένα χρόνο» εκτιμά ο Μιλοσόσκι και συνεχίζει: «Ο Γιώργος θα κατήγαγε έναν θρίαμβο, αν πήγαινε στο Σεράγεβο μαζί με τον Μορατίνος (σ.σ. Ισπανό ΥΠΕΞ), αν εμφανιζόταν αγανακτισμένος με τα προβλήματα και κόμιζε καλά νέα για την επίλυση με τα Σκόπια. "Η Ελλάδα ανακοινώνει με περηφάνια αυτό που ονομάζεται ατζέντα της Θεσσαλονίκης και τώρα έχει βαφτιστεί ατζέντα 2014 για τη συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., εγώ είμαι ο ηγέτης και την προωθώ". Δεν θα σταματούσαν να τον επιδοκιμάζουν, από τους Ισπανούς μέχρι Σκανδιναβούς. Γι’ αυτόν θα αποτελούσε μεγάλη νίκη αν το πετύχαινε».
Η συζήτηση μεταξύ Γκρούεφσκι και Μιλοσόσκι παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς ο τότε ΥΠΕΞ επιμένει στον πολιτικό προσδιορισμό «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας» με τον γεωγραφικό «Ανω» σε παρένθεση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η παρένθεση σταδιακά θα απαλειφθεί. «Εάν διάλεγα μεταξύ Vardar Republic of Macedonia ή Upper Republic of Macedonia χωρίς παρενθέσεις, ή Independent Republic of Macedonia (Vardar) ή (Ανω), εγώ θα επέλεγα την εναλλακτική στην παρένθεση. Διότι η παρένθεση είτε το θέλουμε είτε όχι, με το πέρασμα του χρόνου, θα φύγει και θα μείνει Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας», λέει χαρακτηριστικά. «...Το όνομα αυτό δεν θα έχει ρίσκο για μας, θα το διατηρήσουμε Δημοκρατία της Μακεδονίας με κάτι εμπλουτισμένο, "ανεξάρτητη" ή κάτι άλλο, και το δικό τους γεωγραφικό σε παρένθεση. Κι αυτή στο σπίτι τους, αφού ο Γιώργος δεν μπορεί να το περάσει, μόνο στην παρένθεση θα πει "δεν μπορούσαμε τίποτα περισσότερο να κάνουμε, παραμένει Δημοκρατία της Μακεδονίας σε παρένθεση (Ανω)"», φαίνεται να λέει ο Μιλοσόσκι. Σε κάποιο σημείο η συζήτηση διακόπτεται από γέλια και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει: «Θέλω να πω ότι ο άνθρωπος (σ.σ.: ο Γιώργος Παπανδρέου) βρίσκεται σε ανάγκη να λύσει αυτό το θέμα και τη δική του αυτή ανάγκη, η οποία είναι μεγάλη ή ενδεχομένως παρόμοια με τη δική μας, θα πρέπει να την ανταμείψουμε με αναζήτηση μεγαλύτερης ελαστικότητας. Αυτό σημαίνει ότι γι’ αυτόν δεν είναι το ίδιο όπως θα ήταν πριν από δύο τρία χρόνια, αν το ζήτημα θα λυθεί ή όχι. Τώρα νομίζω ότι και γι’ αυτούς ο λογαριασμός αρχίζει να μεγαλώνει» καταλήγει ο Μιλοσόσκι.

Σε άλλη συζήτηση μεταξύ Μιλοσόσκι και του διπλωμάτη Ζόραν Γιόλεφσκι, ο δεύτερος τον ενημερώνει για τον παραγκωνισμό του Αμερικανού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς από τις διαπραγματεύσεις. «Δεν βρέθηκε με τον Βασιλάκη πρόσφατα, τρεις ολόκληρους μήνες (σ.σ. εννοεί τον Ελληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη)», λέει ο Γιόλεφσκι.

Σάλος στην ΠΓΔΜ για τις υποκλοπές
Το περιεχόμενο των υποκλαπεισών συνομιλιών έδωσε το έναυσμα για τις νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στα Σκόπια, στις οποίες ο Γκρούεφσκι απάντησε με εξίσου μαζική φιλοκυβερνητική διαδήλωση αυτήν την εβδομάδα. Αντίπαλοι και υποστηρικτές του έχουν κατασκηνώσει έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας, αποδεικνύοντας ότι η αντιπαράθεση δεν πρόκειται να εκτονωθεί γρήγορα, καθώς Γκρούεφσκι και Ζάεβ επιχείρησαν αυτήν την εβδομάδα με μαραθώνιες συζητήσεις στο Στρασβούργο, να γεφυρώσουν εις μάτην το χάσμα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ευρωκοινοβουλίου. Πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα κλιμακώνεται και η ένταση με την Αλβανία, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενη παραβίαση των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας. Υπενθυμίζεται ότι σε μάχες σε αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο, στις 9 και 10 Μαΐου, μεταξύ ομάδας ένοπλων Αλβανών και ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας σκοτώθηκαν δέκα μέλη της ένοπλης ομάδας (εννέα από το Κόσοβο και ένας από την ΠΓΔΜ) και οκτώ αστυνομικοί. Διεθνείς αναλυτές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για προβοκάτσια μηχανισμών που στηρίζουν τον Γκρούεφσκι για να αποσπάσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων που ταλανίζει την κυβέρνηση, μια θεωρία πάντως που ελάχιστοι υιοθετούν στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.http://www.kathimerini.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!