Ηπιαν πικρό(;) καφέ για την Κύπρο… Εστειλαν και μήνυμα ειρήνης-ελπίδας Αναστασιάδης και Ακιντζί

Ηπιαν πικρό(;) καφέ για την Κύπρο… Εστειλαν και μήνυμα ειρήνης-ελπίδας Αναστασιάδης και Ακιντζί
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης κ. Μουσταφά Ακκιντζί επισκέπτονται την παλαιά πόλη της Λευκωσίας συνοδευόμενοι από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, το Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη. Φωτογραφία ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Μήνυμα ειρήνης και ελπίδας για την Κύπρο και τη νέα γενιά έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι σε μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, περιδιάβηκαν σήμερα τα σοκάκια της παλιάς Λευκωσίας και ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής.
Έκαναν παράλληλα λόγο για πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και κοινό όραμα για να υπάρξει κατάληξη των συνομιλιών σε ειρηνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό.
Αναστασιάδης και Ακιντζί συναντήθηκαν γύρω στις 11:00 το πρωί στην οδό Λήδρας στο κομμάτι που βρίσκεται στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των σημείων διέλευσης, πλαισιωμένοι από τους δύο διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστουδουλίδη και τον εκπρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού και τον Δήμαρχο Λευκωσίας Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και τον «Δήμαρχο» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί.
Καθ` οδόν για τη συνάντηση και εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων από τον κόσμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στον κόσμο ότι «έχουμε τη βούληση, τη θέληση και την αποφασιστικότητα για λύση».
Οι δύο ηγέτες πέρασαν στην κατεχόμενη Λευκωσία συνοδευόμενοι από πλήθος δημοσιογράφων, κινηματογραφιστών και φωτογράφων εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ που κάλυπταν το γεγονός και κατευθύνθηκαν προς το Μεγάλο Χάνι (Μπουγιούκ Χαν). Στη διαδρομή μέσα στα στενά σοκάκια της κατεχόμενης πλευράς της παλιάς Λευκωσίας συνομίλησαν με Τ/κ καταστηματάρχες και κόσμο ο οποίος τους χειροκροτούσε και εξέφραζε την ελπίδα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Στο Μεγάλο Χάνι όπου επικρατούσε κλίμα ενθουσιασμού, έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από αρκετό κόσμο, Ε/κ και Τ/κ, μεταξύ των οποίων και Ε/κ Βουλευτές αλλά και προσωπικότητες όπως ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Μουσταφά Ακιντζί για τη δημιουργία του αποχετευτικού της πρωτεύουσας.
Οι δύο ηγέτες και οι συνοδείες τους κάθισαν για περίπου μισή ώρα στο Μπουγιούκ Χάν, συνομίλησαν σε χαλαρό κλίμα, ήπιαν καφέ και έφαγαν εκμέκ κανταΐφ. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων χάρισαν στους δύο ηγέτες «αμματόπετρες» ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του προσέφεραν δώρο ασημένιο κλάδο ελαίας στον Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί ο οποίος σήμερα έχει τα γενέθλια του.
Ακολούθως οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στο σημείο διέλευσης της οδού Λήδρας και πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη ελεύθερη πλευρά της παλιάς Λευκωσίας με κόσμο να τους υποδέχεται με κλαδιά ελιάς τα οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε και προσέφερε στον Τ/κ ηγέτη. Πορεύτηκαν κατά μήκος της οδού Λήδρας και συνομίλησαν με καταστηματάρχες και κόσμο ο οποίος τους παρότρυνε να βρουν λύση στο Κυπριακό.
Κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στην οδό Ονασαγόρου και κατέληξαν στο καφενείο «Χαλαρά» στην πλατεία Φανερωμένης, με το μενού αυτή τη φορά να περιλαμβάνει ζιβανία και μεζέ.
«Θέλω να στείλω το ισχυρότερο μήνυμα ότι, θα εργαστούμε άοκνα για να βρούμε μια ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που θέλω να διαβιβάσω και στις δύο κοινότητες, ότι είμαστε υποχρεωμένοι, είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία αν προτιμάτε (να το πράξουμε) και αυτό είναι το καθήκον μας. Ειρήνη για όλους στο νησί» ανέφερε στη δήλωση του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση πως «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Κύπρο.
«Επιθυμούμε πολύ να δώσουμε μήνυμα ελπίδας διότι μετά από τόσες απογοητεύσεις χρειαζόμαστε αυτή την ελπίδα» σημείωσε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι να μη δημιουργήσουμε ακόμη μια απογοήτευση».
Πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι πολύ καλοί στο να τρώνε και να πίνουν, αλλά όταν πρόκειται για δουλειά, όταν πρόκειται για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είμαστε τόσο καλοί όσο στο να τρώμε και να πίνουμε», υποδεικνύοντας πως θα «πρέπει να αποδείξουμε το αντίθετο».
Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ακόμη ότι υπήρξε μια πολύ καλή αρχή αλλά και πως αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό είναι «να προχωρήσουμε ακόμη καλύτερα και να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο ακόμη καλύτερα».
Έστειλε τις καλύτερες του ευχές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και δήλωσε τέλος ότι «είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε την πολιτική βούληση και το κοινό όραμα να δούμε και να επιτύχουμε καλύτερες μέρες για τις νεότερες γενιές».
Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης η ετοιμότητα που εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο, για πραγματοποίηση ανάλογης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Λεμεσό, γενέτειρα πόλη των δύο ηγετών.
ΚΥΠΕ – Ηλίας Μαυροκέφαλος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!