Σκόπια: Άκαρπη η συνάντηση Γκρούεφκσι-Ζάεφ στο Στρασβούργο




Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)
Μάιος 20, 2015.
Η συζήτηση στο Στρασβούργο μεταξύ  του πρωθυπουργού της FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλδημοκράτη, Ζόραν Ζάεφ, δεν παρήγαγε κανένα νέο βήμα πέρα από την χρόνια πολιτική κρίση στα Σκόπια.
 
Αυτή η μυστική συνάντηση διάρκειας 10 ωρών, που δεν καταγράφηκε από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, διεκόπη λόγω της αδυναμίας και των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία.
Το πιο κοινό στόρι, που κυκλοφορεί από αποσπασματικές πηγές, είναι ότι οι διαμεσολαβητές  των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, ζήτησαν την επιστροφή του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ (SDSM) στο Κοινοβούλιο, το οποίο κόμμα μποϋκοτάρει για σχεδόν τρία χρόνια.
Από τον Γκρούεφσκι ζητήθηκε να επιτρέψει το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, που θα πραγματοποιήσει τις συνθήκες για δίκαιες εκλογές.
Και οι δύο πλευρές είχαν ανυποχώρητη στάση.
Ο Ζάεφ επιμένει σε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, ο Γκρούεφσκι δηλώνει ότι είναι ένας εκλεγμένος ηγέτης, έχοντας τη συντριπτική προτίμηση των ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα να μην έχουν έρθει σε κανέναν συμβιβασμό μέχρι τώρα.
Οι μεσολαβητές, όπως ο Richard Howitt, Ivo Vajgl και ο Eduard Kukan, παρόλα αυτά εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
--
               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!