Πότε και πώς ο Ντράγκι θα ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας

Πότε και πώς ο Ντράγκι θα ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας
 Η μικρή δεξαμενή ενεχύρων και πώς επηρεάζει τη στρατηγική της ΕΚΤ και την παροχή χρήματος μέσω του ELA. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Μάριο Ντράγκι. Τι αποφάσισαν οι τραπεζίτες μετά το ραντεβού με Τσίπρα.

Συνετή διαχείριση των ενεχύρων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες καταδεικνύει η στρατηγική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την εβδομαδιαία αύξηση της ρευστότητας του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA). Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανοίγει τη στρόφιγγα της ρευστότητας τόσο όσο ώστε να μην απορροφηθούν τα περιορισμένα ενέχυρα ύψους περίπου 7-8 δισ. ευρώ, τα οποία μετά την τελευταία αύξηση του haircut αντιστοιχούν σε δυνητική ρευστότητα μέσω του ELA 4-5 δισ. ευρώ κατ' ανώτερο.
Αυτός είναι ο λόγος, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές, που το άνοιγμα της ρευστότητας είναι 900 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση. Ρευστότητα η οποία αποκτά κρίσιμο μέγεθος λόγω της θωράκισης που προσφέρουν τα capital controls, ωστόσο το σύστημα πρέπει να ανοίξει σύντομα έτι περαιτέρω τα όρια κυρίως για τις εισαγωγικές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Μείωση του haircut

Όλα όμως θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες όταν και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών της Ελλάδας, τουλάχιστον από το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. "Με δεδομένο ότι η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο και σε συνδυασμό με την επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου και όχι αργότερα εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τον βηματισμό της σε σχέση με τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών", τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, ωστόσο δεν παραλείπει να επαναλάβει ότι όλα αυτά θα γίνουν εφόσον η κυβέρνηση κερδίσει τον χρόνο του Αυγούστου.
Εάν και εφόσον όλα πάνε κατ' ευχήν τότε οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο Μάριο Ντράγκι να πάρει πίσω την τελευταία αύξηση του haircut στα ενέχυρα, δίνοντας έτσι ανάσα στη δεξαμενή των εγγυήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανεισθούν μέσω του ELA. "Τότε θα είχε ουσιαστικό νόημα και η χορήγηση μεγαλύτερης ρευστότητας από την ΕΚΤ. Διότι το ζητούμενο πλέον είναι να υπάρχουν τα απαραίτητα ενέχυρα για την άντληση της ρευστότητας", αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ενισχυτικά προς την κατεύθυνση μείωσης του haircut στα πρότερα επίπεδα δρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και, η πρώτη μικρή αλλά σημειολογικής σημασίας αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η ατζέντα του Μαξίμου

Σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα έγινε, όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, η συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τον πρωθυπουργό χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ των θεμάτων ήταν και η ανάγκη στήριξης των εισαγωγικών επιχειρήσεων ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και να περιορισθούν οι ελλείψεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μία συντονισμένη προσπάθεια ούτως ώστε οι τράπεζες να αυξήσουν τις δυνατότητες ρευστότητας σε εισαγωγικές επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και όχι υπηρεσίες πολυτελείας. Επίσης, ετέθη το ζήτημα της σταδιακής αύξησης του ημερήσιου ορίου ανάληψης υπό τον όρο ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα βαίνουν ομαλά. Από την ατζέντα, τέλος, δεν έλειπε το ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων στη βάση των επικείμενων νομοσχεδίων.http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!