Δεν θα επιτρέψει «όξυνση του κλίματος» για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης




Αποφασισμένος να μην επιτρέψει την όξυνση του κλίματος όσο και αν προκαλείται εμφανίστηκε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας ότι τα πολιτικά κόμματα ενημερώνονται με κάθε λεπτομέρεια στο Εθνικό Συμβούλιο σε σχέση με το Κυπριακό.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν θα απαντά σε ανακοινώσεις κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψω να οξυνθεί το κλίμα, όσο και αν προκαλούμαι, από όποιον και αν προκαλούμαι. Αυτό το οποίο θα κάνω είναι απλώς να λέγω πως θα έχουν τα αληθή γεγονότα και δεν πρόκειται να μπω σε αντιπαράθεση με καμία παράταξη», τόνισε.
Σε ερώτηση για το θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών απάντησε ότι δεν υπάρχει ανάλογο θέμα και δεν συζητείται.
«Αν θέλετε, εκείνο για το οποίο έχω ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και θα το πω και δημόσια είναι για το θέμα της διασφάλισης της δικοινοτικότητας, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι να έχουν τον πρώτο λόγο ως προς την τοπική διακυβέρνηση της πολιτείας τους , όπως και οι Τουρκοκύπριοι», είπε.
Το σημαντικότερο, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι η κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, της ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος από το σύνολο των πολιτών. «Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία», σημείωσε.
Εξάλλου, ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνάντηση τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι οι ανησυχίες διασκεδάστηκαν από τη λεπτομερή και εις βάθος ανάλυση για τις διαπραγματεύσεις.
«Όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου έχουν ενθουσιαστεί με την ανάλυση και τις εξηγήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος στις ερωτήσεις των συνοδικών μελών» , ανέφερε.
Επίσης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι η Εκκλησία θα του συμπαρασταθεί για μια σωστή λύση, που θα ζήσουν ευτυχισμένοι και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στη γη των πατέρων τους.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Συνόδου που του έδωσαν την ευκαιρία να ενημερώσει για το τι πραγματικά διαμείβεται στο τραπέζι του διαλόγου, για τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανταλλαγεί υπό μορφή θέσεων, αλλά, «και κάποιων συγκλίσεων που φαίνεται να τείνουν ή μας οδηγούν, με την εντατικοποίηση του διαλόγου, ενδεχόμενα στην οριστικοποίηση θέσεων που ολοκληρώνονται».
Βεβαίως την ίδια ώρα και μέσα από το διάλογο που έγινε και τις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι Συνοδικοί, μου δόθηκε η ευκαιρία να δώσω πλήρεις εξηγήσεις και για τις δικές μας θέσεις και για το τι πραγματικά διαμείβεται, είπε.
«Τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Toν Πρόεδρο συνόδευε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!