Συμφωνία πάση θυσία πριν βγει ο Αύγουστος


Συμφωνία πάση θυσία πριν βγει ο Αύγουστος

 Μαραθώνιος για γρήγορη υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. «Δεν θα τα χαλάσουμε στον τρόπο που θα γίνουν οι έλεγχοι». O ρόλος του Χουλιαράκη και του ΓΛΚ. Ο χρόνος των εκλογών και η άρνηση του Μαξίμου σε «οικουμενική». Το αίτημα των αρχηγών στον Τσίπρα: μην μας αιφνιδιάσεις
Η κυβέρνηση δεν θέλει να καθυστερήσει η διαπραγμάτευση και θα αποφύγει κάθε κίνηση που θα έβαζε φρένο ή θα έδινε άλλοθι στην πρώην τρόικα... και νυν κουαρτέτο ΔΝΤ-Κομισιόν-ΕΚΤ- ESM.

Αυτή την απάντηση δίνει το Μαξίμου στο ερώτημα πώς θα χειρισθεί τα προσκόμματα που έθεσε (επίσημα ή ανεπίσημα) το ΔΝΤ, καθώς η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου ετοίμασε μεν βαλίτσες αλλά ...δεν πήρε, μέχρι χθες, την πτήση για την Αθήνα.
Ως προς το επίσημο πρόσκομμα, η κυβέρνηση απέστειλε χθες στο Ταμείο την ξεχωριστή πρόσκληση που ζήτησε για την συμμετοχή του στο νέο δανειακό πρόγραμμα.
Το ανεπίσημο αφορά τον τρόπο ελέγχου των δεδομένων της χώρας, καθώς το ΔΝΤ διεμήνυσε πως επιμένει να γίνει με τον μοναδικό τρόπο που ξέρει, δηλαδή με αυτοπρόσωπη παρουσία των κλιμακίων του στα υπουργεία «και όχι με συναντήσεις σε δωμάτια ξενοδοχείων» όπως γινόταν το προηγούμενο πεντάμηνο.
«Δεν θα τα σπάσουμε σ΄αυτό το θέμα», λέει στο Euro2day.gr κυβερνητική πηγή, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά υπέβαλε προτάσεις για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση.
Μία από αυτές, είναι να γίνουν οι διαβουλεύσεις των κλιμακίων με τον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας Γιώργο Χουλιαράκη και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία θα παρουσιάζουν όποια στοιχεία ζητούνται από οποιονδήποτε εκπρόσωπο των δανειστών.
«Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη» δήλωσε, σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ενώ πηγές διευκρινίζουν ότι «θα υπάρξει ελαστικότητα προκειμένου να μην κωλυσιεργήσει η έναρξη της διαπραγμάτευσης».

Συμφωνία και γρήγορα

Μάλιστα, παρότι η απόφαση της (...17ωρης) Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου αναφέρει ως ημερομηνία συμφωνίας την 20η Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος στο χθεσινό γεύμα που παρέθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι θα μπορούσε να «κλείσει» η συμφωνία ακόμη και πριν τον Δεκαπενταύγουστο.
Στην Αθήνα άλλωστε ήχησε άσχημα η «φήμη» ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου θα μπορούσε να δοθεί στη χώρα νέο δάνειο-γέφυρα για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων. Μεταξύ άλλων, μία τέτοια εξέλιξη θα προϋπόθετε ...νέα δέσμη προαπαιτουμένων, με την υποχρέωση μάλιστα να ψηφιστούν...μέσα στον Δεκαπενταύγουστο.
«Προαπαιτούμενα κατά δόσεις, τέλος, τα συμφωνήσαμε με τους εταίρους» αναφέρει κορυφαίος υπουργός, επικαλούμενος (και) τις πληροφορίες εκ Βρυξελλών ότι δεν εξετάζεται νέο δάνειο-γέφυρα...

Φθινοπωρινές κάλπες, διότι...

Το μείζον για το Μαξίμου είναι να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση στα τέλη Αυγούστου ώστε στη συνέχεια να υπάρξει η περίφημη δέσμευση των δανειστών για την διευθέτηση του χρέους -χωρίς την οποία «το πρόγραμμα δεν βγαίνει και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες».
Εάν δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα τηρηθούν, τότε η προσφυγή στις κάλπες δεν πρέπει να αποκλείεται. «Κάθε άλλο», λένε κυβερνητικοί παράγοντες, επικαλούμενοι δύο στοιχεία:
- Πρώτον: Μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ. Η συμπολίτευση μετρά ουσιαστικά 123-126 βουλευτές και ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί αυτή τη στιγμή ότι το ρήγμα που προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα 31-32 «όχι» βουλευτών του στις ψηφοφορίες, θα γεφυρωθεί.
- Δεύτερον: Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του δεν καλοβλέπουν (για την ακρίβεια: δεν συζητούν) σχηματισμό «οικουμενικής» κυβέρνησης, με συμμετοχή δηλαδή των ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, έστω και με τον κ.Τσίπρα επικεφαλής.
Αντιθέτως, αυτό που παρουσιάζουν ως λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα, είναι η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο – πιθανότατα τον Οκτώβριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος που θα ανοίξει τον δρόμο για την απόφαση περί διευθέτησης του χρέους.

«Μη μας αιφνιδιάσεις εκλογικά»

Για λόγους προφανείς, η αντιπολίτευση ...δεν θέλει εκλογές στους επόμενους μήνες, αφού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έχουν «μοντάρει» τα εσωκομματικά τους, ενώ το Ποτάμι παραμένει σε μονοψήφιο (δημοσκοπικά) ποσοστό.
Τυπικά, οι αρχηγοί των κομμάτων ζήτησαν χθες από τον κ.Τσίπρα (στη διάρκεια του γεύματος που τους παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) να μη γίνουν εκλογές πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το χρέος.
Δεδομένου ότι αυτός είναι και ο (ανεπίσημος) οδικός χάρτης του πρωθυπουργού, δεν φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων ...επί του εκλογικού.
Εκτός κι αν οι λοιποί αρχηγοί «υποψιάζονται» ότι ο κ.Τσίπρας θα θελήσει να αιφνιδιάσει άλλη μια φορά, επιλέγοντας εκλογές αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας...                                         http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!