Μέρκελ: Μετά την πρώτη αξιολόγηση η συζήτηση για χρέος


Μέρκελ: Μετά την πρώτη αξιολόγηση η συζήτηση για χρέος-Αποκλείει haircut
Κούρεμα χρέους μπορεί να γίνει μόνο εκτός ευρωζώνης, τονίζει η καγκελάριος. Μπορεί να συζητηθεί αλλαγή στις λήξεις των δανείων και μείωση επιτοκίων για την Ελλάδα μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του νέου προγράμματος. 
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λέει πως θα μπορούσε να συζητηθεί αλλαγή στις λήξεις του ελληνικού χρέους ή μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Αθήνα, μετά την πρώτη επιτυχή αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης για το οποίο ξεκινά η διαπραγμάτευση.
«Στην Ελλάδα έχει ήδη δοθεί ελάφρυνση. Είχαμε ένα εθελοντικό κούρεμα των ιδιωτών πιστωτών και τότε παρατείναμε τις λήξεις μια φορά και μειώσαμε τα επιτόκια», αναφέρει συγκεκριμένα σε συνέντευξή της στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, η οποία θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

«Μπορούμε τώρα να μιλήσουμε και πάλι για τέτοιες δυνατότητες... όταν ολοκληρωθεί η πρώτη επιτυχής αξιολόγηση του προγράμματος που θα διαπραγματευτούμε, τότε ακριβώς θα συζητηθεί αυτό το ερώτημα. Όχι τώρα, αλλά τότε», συμπληρώνει.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα για «κλασικό κούρεμα χρέους» όσο παραμένει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης.
«Αυτό μπορεί να συμβεί εκτός της νομισματικής ένωσης, όμως δεν μπορεί να γίνει εντός της νομισματικής ένωσης».
Η κ. Μέρκελ σημείωσε πως η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η Ελλάδα να πάρει «time-out» από την ευρωζώνη, εξετάστηκε, όμως η ευρωζώνη απέρριψε την ιδέα. «Η μόνη επιλογή είναι να προχωρήσουμε σε έναν κοινό δρόμο με την Ελλάδα, ή να αντιμετωπίσουμε μια χαοτική κατάσταση διότι δεν θα υπήρχε κοινή απόφαση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών ή των ηγετών. Έτσι και αυτή η επιλογή ήταν στο τραπέζι, όμως επιλέξαμε άλλη επιλογή».
Σχολιάζοντας το αυριανό άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών, με διατήρηση των capital controls, είπε πως «δεν είναι μια κανονική ζωή και έτσι πρέπει να διαπραγματευτούμε γρήγορα».
Η καγκελάριος είπε πως δεν θα κάνει εικασίες για ένα Plan B για την Ελλάδα μόλις δυο ημέρες αφότου η Bundestag έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, το Βερολίνο θα κάνει ότι μπορεί για να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όμως θα «διαπραγματευτεί σκληρά» για να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις συμφωνίες.
«Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο διότι υπάρχουν πράγματα που έχουμε συζητήσει με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 που ποτέ δεν έγιναν όμως έχουν γίνει σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία», είπε.
Σε ότι αφορά τα περί παραίτησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λόγω διαφορετικών απόψεών του αναφορικά με την Ελλάδα, η κα Μέρκελ είπε: «Ο υπουργός Οικονομικών, όπως κι εγώ, θα πραγματοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις και μπορώ μόνο να πω πως κανένας δεν ήρθε να μου ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του».                                                                                    http://www.euro2day.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!