Τα μυστικά του σχεδίου Grexit στο θησαυροφυλάκιο του γραφείου Γιούνκερ

 

Σε ειδικό δωμάτιο ασφαλείας και μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο φυλάσσεται στον 13ο όροφο του κτιρίου Berlaymont, λίγα μέτρα από το γραφείο του Γιούνκερ στις Βρυξέλλες το σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Σε έναν πολυσέλιδο τόμο, που γράφτηκε σε λιγότερο από ένα μήνα από 15μελή ομάδα της Κομισιόν, απαντώνται ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια τέτοια έξοδος, περιλαμβάνοντας ακόμη και το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν σύμφωνα με την Καθημερινή.
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωαματούχο στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έναν ήδη δεμένο τόμο, ένα πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο περιγράφηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν την έναρξη της Συνόδου, από τον ίδιο τον Γιούνκερ, με όλες τις λεπτομέρειες ενός Grexit.
Στο έγγραφο, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το περιεχόμενό του, υπάρχουν λεπτομερείς απαντήσεις σε 200 θέματα που αφορούν το Grexit. Τα ερωτήματα είναι αλληλένδετα καθώς μία έξοδος από το ευρώ θα δημιουργούσε αλυσιδωτά γεγονότα.
Το σχέδιο εκπονήθηκε με απόλυτη μυστικότητα. Μια ομάδα 15 μελών της Κομισιόν άρχιζε να το ετοιμάζει όταν πλησίαζε η ημέρα εκπνοής του προγράμματος (τέλος Ιουνίου), ενώ από τη στιγμή που αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν. Οι εμπλεκόμενοι στη δημιουργία του σχεδίου, σύμφωνα με την Καθημερινή, δούλεψαν με «πόνο ψυχής». Ένας από τους εμπλεκόμενους στην κρίσιμη φάση της κατάρτισης είπε χαρακτηριστικά: «Αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονται οι ερπύστριες των τανκς».                                                           http://www.usay.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!