Η επιστήμη προβλέπει πότε θα πεθάνετε!

Η επιστήμη προβλέπει πότε θα πεθάνετε!
Η ιατρική επιστήμη πραγματοποιεί μεγάλα άλματα καθημερινά στην ανάλυση του ανθρώπινου σώματος. Αυτή η ανάλυση ορισμένες φορές φέρνει στο φως μερικά απρόσμενα συμπεράσματα.
Δηλαδή, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ορισμένες “συνδέσεις” μεταξύ διαφορετικών λειτουργιών στο σώμα, οι οποίες αποτελούν “δείκτες” γενικότερης υγείας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και παράγοντες “πρόβλεψης” του αν ένα άτομο κινδυνεύει να πεθάνει.
Δείτε τρία τέτοια παραδείγματα “συνδέσεων” στο ανθρώπινο σώμα:
Αίσθηση της όσφρησης

Η μύτη απαιτεί συνεχή κυτταρική αναγέννηση για να διατηρήσει την ικανότητά της να μυρίζει, ειδικά όταν πρόκειται για τις πιο “λεπτές” μυρωδιές. Αλλά καθώς γερνάμε, τα κύτταρά μας αρχίζουν να χάνουν την ικανότητά τους να αναγεννηθούν, κάτι που οφείλεται εν μέρει στον τρόπο που αλλάζουν τα βλαστικά κύτταρα με την πάροδο των ετών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2005. Έτσι είναι λογικό, λοιπόν, ότι η ικανότητα της μύτη σας να μυρίζει μειώνεται καθώς γερνάτε.
Μια άλλη μελέτη πριν μερικές εβδομάδες το επιβεβαίωσε αυτό. Οι ερευνητές μέτρησαν την ικανότητα περίπου 3.000 ανδρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη να προσδιορίσουν πέντε αρώματα (μέντα, ψάρια, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο και δέρμα) και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήταν χειρότεροι στον εντοπισμό των αρωμάτων ήταν τρεις φορές πιθανότερο να πεθάνουν μέσα σε πέντε χρόνια.
Ποια είναι η σχέση της μόρφωσης με την δύναμη της λαβής σας;
Έρευνες για τη γήρανση από όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή εξετάσεων της δύναμης ενός ατόμου ως έναν τρόπο για να προσδιοριστεί ο ρυθμός γήρανσής του. Άλλωστε, η μειωμένη φυσική δύναμη μπορεί να συσχετιστεί με παθήσεις από αναπηρία μέχρι και γνωστική εξασθένηση, αλλά και με την ικανότητα ενός ατόμου να ανακάμψει από τραυματισμό.
Μια μελέτη τον περασμένο Μάιο, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, ανέδειξε ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο ενός ατόμου θα μπορούσε να συνδέεται με τη δύναμη της λαβής του και έτσι να προβλέψει τον ρυθμό της γήρανσής του. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μια 65χρονη γυναίκα που δεν είχε ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει την ίδια δύναμη χειρολαβής με μία 69χρονη γυναίκα που είχε ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό δείχνει ότι οι βιολογικές του ηλικίες είναι ίσες, αλλά η 65χρονη γυναίκα “είχε γεράσει 4 χρόνια γρηγορότερα” επειδή είχε χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.
Μια εξέταση αίματος προβλέπει τη γήρανση;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αίμα μας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μετρήσουμε την υγεία μας γενικά. Όμως, πρόσφατα, οι επιστήμονες έμαθαν ότι ορισμένοι βιοδείκτες στο αίμα μπορούν επίσης να καθορίσουν εάν ένα άτομο θα ζήσει περισσότερο από το προσδοκώμενο ή όχι.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο.1001606 οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος από 9.842 ανθρώπους, εκ των οποίων εντός πέντε ετών, οι 508 από αυτούς πέθαναν. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα αυτών των ατόμων, βρήκαν ότι οι τέσσερις βιοδείκτες (λευκωματίνη του πλάσματος, άλφα-1-όξινη γλυκοπρωτεΐνη, πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη και κιτρικό οξύ) εμφανίστηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από τους υπόλοιπους. Ένα άλλο πείραμα σε 7.500 συμμετέχοντες κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι βιοδείκτες αυτοί μπορούν να δείξουν αν υπάρχει μια επερχόμενη ασθένεια. Μάλιστα εκείνοι οι άνθρωποι, των οποίων αυτοί οι 4 βιοδείκτες στο αίμα ήταν πιο ψηλά (στο top-20% όλων των δειγμάτων) ήταν 19 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα σε πέντε χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων οι 4 βιοδείκτες ήταν χαμηλότερα (κάτω του top-20%).
iatropedia,http://www.madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!