Έκρυθμη η κατάσταση στην Κω: Συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών έξω από το τμήμα

 

 Έκρυθμη η κατάσταση στην Κω: Συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών έξω από το τμήμα

Δεν έχει αποφασισθεί ποιος θα έχει την ευθύνη της φύλαξης όσων μεταναστών μεταφερθούν στο πλοίο - Χιλιάδες παραμένουν στους δρόμους του νησιού, περιμένοντας να πάρουν χαρτιά και να φύγουν

Περίπου 50 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν πιάστηκαν στα χέρια το μεσημέρι του Σαββάτου, έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω. Στον νησί η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν σε πρόχειρες κατασκηνώσεις και καταυλισμούς στο λιμάνι και την παραλία, ενώ την ίδια ώρα, το πολίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται από την Παρασκευή στο νησί, προκειμένου να τους φιλοξενήσει, παραμένει άδειο. Το μεσημέρι του Σαββάτου τα πνεύματα οξύνθηκαν μεταξύ των δεκάδων μεταναστών που περίμεναν έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω, με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια, να πετούν πέτρες μεταξύ τους και να επεκταθούν οι συμπλοκές, που κράτησαν για περίπου μία ώρα. Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Reuters στην Κω, οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρακολουθούσαν από απόσταση, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν.






Παραμένει άδειο το «Ελ. Βενιζέλος» στο λιμάνι
Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πότε θα ανοίξει τους καταπέλτες του το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στην Κω προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται κατά εκατοντάδες στο νησί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ποιος θα έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν επί του πλοίου. Πιθανολογείται ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ανοίξει τους καταπέλτες τους απόψε το βράδυ προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτό οι πρόσφυγες.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η δύναμη της αστυνομίας και του λιμενικού δεν επαρκεί αυτή τη στιγμή στην περίπτωση που αποφασιστεί ένα από τα δύο σώματα να αναλάβει τη φύλαξη μέσα στο πλοίο. Επίσης, οι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο νησί για την επιτήρηση της ασφάλειας, αναμένεται να αναχωρήσουν τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι το στάδιο του νησιού στο οποίο λειτουργούσε μέχρι στιγμή η καταγραφή των αλλοδαπών έχει κλείσει και οι υπηρεσίες του έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου εκεί αναμένεται να υπάρξει πάλι συγκέντρωση ατόμων που θα πρέπει να ταυτοποιηθούν και να πάρουν τα χαρτιά τους.

Χθες από το νησί αναχώρησαν με πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά 1.300 παράτυποι μετανάστες, ενώ άλλοι 1.300 αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα.
Έως αύριο αναμένεται να έχουν αναχωρήσει συνολικά από το νησί περίπου 3.000 παράτυποι μετανάστες.http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!