Ο Μουσταφά Ακιντζί εμμένει στην εκ περιτροπής προεδρία…

 Ο Μουσταφά Ακιντζί εμμένει στην εκ περιτροπής προεδρία…

Του Άρη Βικέτου
Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί πρόοδος στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών. Ωστόσο, είπε, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, το οποίο, υποστήριξε «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχής της πολιτικής ισότητας». Επίσης ,επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί τα ποσοστά και οι χάρτες στο εδαφικό.

Ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε σε πρόγευμα εργασίας Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους και ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι «στόχος μας είναι μια ομοσπονδιακή δομή, διζωνική και δικοινοτική» και τόνισε ότι η στρατηγική του ίδιου δεν έχει αλλάξει μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της κοινότητάς του.
Επίσης, δήλωσε ότι το περιουσιακό θα συζητηθεί στο τέλος των συνομιλιών, ενώ όσον αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων ανέφερε ότι θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα του. «Η ελευθερία μας, η ισότητά μας και η ασφάλειά μας είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για εμάς. Η λύση θα συμπεριλαμβάνει αυτές τις αρχές» είπε. Στο θέμα των εγγυήσεων υπάρχουν πέντε ενδιαφερόμενα μέρη, οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι, η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα, πρόσθεσε.
Για το μέλλον των εποίκων, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι «η λύση θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες και τη συνεργασία των δυο πλευρών για την απομάκρυνση των ναρκών στον Πενταδάχτυλο, την κατάργηση της «βίζας», την προσπάθεια για την ένωση του δικτύου ηλεκτρισμού, τη χρήση των δικτύων κινητών τηλεφωνίας, τη συμφωνία στο πεδίο των ραδιοσυχνοτήτων και το άνοιγμα νέων «συνοριακών πυλών».
Επίσης, υπενθύμισε ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η επιτροπή Πολιτισμού και ότι οι δυο ηγέτες παραβρέθηκαν από κοινού σε διάφορες εκδηλώσεις.
Στα κατεχόμενα, αναλυτές κάνουν λόγο για «διάσταση απόψεων» Ακιντζί-Άγκυρας, κρίνοντας από τις δηλώσεις του Τούρκου «πρέσβη» Ντεριά Κανμπάι, ο οποίος συνάντησε τον τέως Τουρκοκύπριο σκληροπυρηνικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Συνοπτικά οι θέσεις Κανμπάι συνοψίζονται στα εξής:
-Στην Κύπρο υπάρχουν «δύο χωριστά εδάφη, δύο χωριστές εθνότητες, δύο χωριστά κράτη». Αυτά τα «δύο κράτη» μπορούν να ζήσουν κάτω από μια ομόσπονδη δομή δίπλα-δίπλα και σε ορισμένα θέματα στη διεθνή αρένα να έχουν μια φωνή. Παραπέμπει ουσιαστικά σε ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα και προσθέτει πως «εάν μπορεί να προκύψει ένα τέτοιο ομόσπονδο κράτος, ίσως να είναι επιτυχημένο».
-Η αρχή του τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα, εμποδίζει «το να μοιραστούν κάποια πράγματα».
-Το Περιουσιακό να λυθεί μέσα από πιο βασικές αρχές, δηλαδή σε γενικούς όρους και όπως εξήγησε στη βάση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων, όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι. Είπε ακόμα πως «εάν προσπαθήσουν να διευθετήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας και τα ατομικά δικαιώματα σαν να κάνουν παζάρι σε λαχαναγορά, φαίνεται ότι θα είναι πιο δύσκολο και πολύπλοκο».
-Είναι δύσκολο να επιλυθούν τα θέματα όταν διασυνδέονται τα ζητήματα μεταξύ τους.
-Οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν με ένα λογικό χρονοδιάγραμμα χωρίς να περάσει πολύς χρόνος. Σημείωσε, όμως, πως δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη βιασύνη γιατί κάποια πράγματα μπορεί να διαφύγουν της προσοχής και αργότερα να προκληθούν προβλήματα που δεν θα μπορούν να επιλυθούν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ,http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!