Από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα: Ελκτική ακτίνα υπερήχων




Sussex University/Stuart Robinson
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά 64 μικρών ηχείων για τη δημιουργία υψηλού τόνου/  έντασης ηχητικών κυμάτων, για να προκαλέσουν αιώρηση μιας σφαιρικής μπίλιας (διαμέτρου μέχρι 4 χιλιοστών), φτιαγμένης από πολυστυρένιο.


Ελκτικές ακτίνες υπερήχων, που μπορούν να ανυψώσουν και να μετακινήσουν αντικείμενα μέσω ηχητικών κυμάτων δημιούργησαν ερευνητές του University of Sussex.
Ως γνωστόν, πρόκειται για μια ιδέα που έχει προκύψει από την επιστημονική φαντασία, αλλά εδώ και χρόνια αποτελεί όνειρο και αντικείμενο έρευνας από επιστήμονες και μηχανικούς. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ultrahaptics, κατασκεύασαν μία λειτουργική ακτίνα που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλού εύρους προκειμένου να παράξει ένα ακουστικό ολόγραμμα, το οποίο μπορεί να σηκώσει και να μετακινήσει μικρά αντικείμενα.

Η τεχνική αυτή δημοσιεύθηκε στο Nature Communications στις 27 Οκτωβρίου, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια τεράστια γκάμα εφαρμογών. Όπως εξηγεί ο Σριράμ Σουμπραμανιάν, καθηγητής Πληροφορικής του πανεπιστημίου και συνιδρυτής της Ultrahaptics, «με τη συσκευή μας χειριζόμαστε αντικείμενα στον αέρα, δίνοντας την εντύπωση ότι αψηφούμε τη βαρύτητα. Μπορούμε να ελέγξουμε μεμονωμένα δεκάδες ηχεία για να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για την παραγωγή ενός ακουστικού ολογράμματος που θα μπορεί να μετακινήσει πολλαπλά αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο χωρίς επαφή.                                                                                                                         http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!