Κινεζικό αερόπλοιο νέας γενιάς για τον εντοπισμό αεροπλανοφόρων από τα όρια του Διαστήματος





Καθώς η αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον Ειρηνικό εντείνεται, και οι δύο πλευρές δείχνουν να επιδίδονται σε μια κούρσα εξοπλισμών προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του πιθανού αντιπάλου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας αναζητούν αντίμετρα/ τρόπους αντιμετώπισης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ναυτικής ισχύος των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών των αντιμέτρων περιλαμβάνονται πρωτοποριακά όπλα όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι για χρήση εναντίον μεγάλων μονάδων επιφανείας (ASBM), αλλά και τεχνολογίες που δείχνουν να συνδυάζουν το παλιό με το νέο, όπως το αερόπλοιο «Yuanmeng».


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της People's Daily Online, το αερόπλοιο πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμή στο Ξιλινότ της Εσώτερης Μογγολίας μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για το πρώτο αερόπλοιο με συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας που η πτήση του μπορεί να ελεγχθεί και είναι φορτωμένο με συστήματα επικοινωνίας, data relay, παρατήρησης σε υψηλή ανάλυση και spatial imaging. Το 18.000 κυβικών μέτρων αερόπλοιο κινείται κυρίως με ηλιακή ενέργεια και μπορεί να παραμένει εν πτήσει για 48 ώρες, φτάνοντας στα όρια του Διαστήματος (η ζώνη ανάμεσα στα 20 και τα 100 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας).
Αν και η People's Daily Online αναφέρει πως το αερόπλοιο θα μπορεί να πραγματοποιεί «διάφορες αποστολές», σε σχετικά δημοσιεύματα ανά το Διαδίκτυο (Popular Mechanics, Popular Science, Sputnik) υπογραμμίζεται πως το σκάφος θεωρητικά φαίνεται απόλυτα ικανό να αποτελέσει βασικό «κρίκο» της «αλυσίδας» εντοπισμού και καταστροφής εχθρικών σκαφών στον Ειρηνικό σε περίπτωση πολέμου, για την παροχή εικόνας και πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σε πυραύλους και αεροσκάφη. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα αεροπλανοφόρα σε αυτή την περίπτωση θα αποτελούσαν πρωταρχικής σημασίας στόχο. Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ τα αερόπλοια γενικότερα θεωρούνται ευάλωτοι/ εύκολοι στόχοι, το Yuanmeng θα ήταν σχετικά ασφαλές από τα περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα, λόγω του ύψους στο οποίο θα επιχειρούσε (χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι είναι άτρωτο, καθώς θα μπορούσε να πληγεί από πύραυλο SM-3 Block IIA, που έχει δυνατότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων).                                                                                               http://www.naftemporiki.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!