Κύπρος: Στην BG το 35% του οικοπέδου 12

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Κάτω δεξιά βρίσκεται το οικόπεδο 12.



Το 35% των δικαιωμάτων της Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ απέκτησε η βρετανική εταιρεία BG Group, όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι με την εξαγορά ενός σημαντικού μεριδίου δικαιωμάτων ουσιαστικά επιτυγχάνεται ευθυγράμμιση συμφερόντων και εκμηδενίζονται τα ερωτηματικά που είχαν εγερθεί για τις εμπορικές προοπτικές των ποσοτήτων φυσικού αερίου του τεμαχίου «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12, μετά την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, με την BG Group να φιγουράρει τώρα ως ο υπ' αριθμόν ένα αγοραστής.
Η συμφωνία ήταν η κατάληξη των επαφών που είχε η εταιρεία με τη Λευκωσία, μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Ο κ. Λακκοτρύπης έκανε λόγο για μια σημαντική εξέλιξη με ευρύτερες προεκτάσεις τόσο σε εμπορικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου στις 4 Δεκεμβρίου.
Η συμφωνία εξαγοράς του 35% των δικαιωμάτων από την Noble ουδόλως επηρεάζει τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την ENI ή την Αίγυπτο, διευκρίνισε ο Κύπριος υπουργός.
Επίσης, ανέφερε ότι το σενάριο του αγωγού προς Ευρώπη μέσω Τουρκίας δεν υφίσταται για την Κύπρο. «Εμείς υποστηρίζουμε την υγροποίηση του φυσικού αερίου από το "Αφροδίτη" στην Αίγυπτο και από εκεί εξαγωγή στην Ευρώπη», είπε. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο τα κυπριακά κοιτάσματα, όσο και αυτά του Ισραήλ, να διοχετευθούν προς την μεριά της Αιγύπτου για επεξεργασία και στη συνέχεια για εξαγωγή.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!