Νανο-χειροβομβίδες κατά του καρκίνου

(Φωτ.: Kostas Kostarelos)

Θερμικές νανο-χειροβομβίδες που εκρήγνυνται πάνω στους όγκους και απελευθερώνουν τις αντικαρκινικές ουσίες τους, σχεδίασε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή, Κώστα Κωσταρέλο, του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία.

(Φωτ.: Kostas Kostarelos)
Το ερευνητικό επίτευγμα που θα αποτελέσει τη βάση μιας επίθεσης «ακριβείας» κατά του καρκίνου παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, όπως μετέδωσε το δίκτυο BBC και η εφημερίδα Telegraph
Η δυσκολία στη χρήση αυτής της φαρμακευτικής «χειροβομβίδας» έγκειται στο πώς είναι δυνατό να απελευθερωθεί το φάρμακο τη στιγμή που η φυσαλίδα που το περιέχει θα φτάσει στο στόχο της. Η επιστημονική ομάδα, υπό τον καθηγητή Κωσταρέλο, έδωσε τη λύση: στην κανονική θερμοκρασία του σώματος (37° C)  τα θερμικά νανοσφαιρίδια παραμένουν υδατοστεγή. Αν όμως, η θερμοκρασία τους ανέβει στους 42° C, τότε ξαφνικά, σαν να εκρήγνυνται, απελευθερώνουν το φορτίο τους.
Ο Έλληνας επιστήμονας δήλωσε ότι για επιφανειακούς όγκους (δέρματος, λαιμού, κεφαλιού κ.α.) η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει με ζεστά επιθέματα. Για τους όγκους που είναι βαθιά μέσα στο σώμα, η θερμοκρασία τους θα μπορούσε να αυξηθεί με την αποστολή άλλων ειδικών νανο-συσκευών ή μέσω υπερήχων.

Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια). Aν και η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, οι μελέτες της ομάδας Κωσταρέλου ανοίγουν νέους δρόμους στη νανοϊατρική. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνεδρίου τις χαρακτήρισε «άγιο δισκοπότηρο της ναναϊατρικής».
Ο Κώστας Κωσταρέλος σπούδασε χημικός μηχανικός στο Imperial College του Λονδίνου και στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε το διδακτορικό του. Στη συνέχεια έγινε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της των ΗΠΑ, αφού είχε ολοκληρώσει τη μεταδιδακτορική του έρευνα. Από το 2002 διεξάγει έρευνα στον τομέα της νανοϊατρικής (στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, από το 2013).   http://www.ethnos.gr                                                                                                                             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!