Εξαφανισμένο είδος λιονταριού ανακαλύφθηκε κατεψυγμένο στη Σιβηρία

 
Εξαφανισμένο είδος λιονταριού ανακαλύφθηκε κατεψυγμένο στη Σιβηρία
Η μόνη φωτογραφία που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής δείχνει ότι το τρίχωμα σε τουλάχιστον ένα από τα λιονταράκια παραμένει άθικτο (Πηγή: Ακαδημία Επιστημών της Γιακουτίας) 
 
Γιακούτσκ, Ρωσία
Δύο λιονταράκια που έζησαν στα τέλη της Εποχής των Παγετώνων, πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια, βρέθηκαν σχεδόν άθικτα στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας, ανακοίνωσαν ενθουσιασμένοι ρώσοι ερευνητές. Τα κατεψυγμένα αιλουροειδή ανήκουν σε ένα εξαφανισμένο πλέον είδος, το οποίο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα μόνο από σκελετούς.
Όπως αναφέρουν κατ΄αποκλειστικότητα οι Siberian Times, τα δύο λιονταράκια των σπηλαίων βρέθηκαν το καλοκαίρι στη Δημοκρατία των Σαχά, γνωστή και ως Γιακουτία, την πιο κρύα περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ανατολική Σιβηρία.

Η ανακάλυψη θα ανακοινωθεί επίσημα από την Ακαδημία Επιστημών της Γιακουτίας στις 17 Νοεμβρίου.

Τα λιονταράκια θα παρουσιαστούν μαζί με άλλα κατεψυγμένα ζώα της εποχής των παγετώνων όπως αυτό το μαμούθ
Λίγα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το σίγουρο πάντως είναι ότι το εύρημα είναι μοναδικό. «Από ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει άλλο προϊστορικό αιλουροειδές σε τέτοιο επίπεδο διατήρησης. Είναι πραγματικά μια εξαιρετική ανακάλυψη» δήλωσε στο National Geographic η Τζούλι Μίκεν, ειδικός του Πανεπιστημίου του Ντεμόιν στην Άιοβα.

Το ευρασιατικό λιοντάρι των σπηλαίων θεωρείται από ορισμένους ειδικούς υποείδος του σύγχρονου αφρικανικού λιονταριού, με την ονομασία Panthera leo spelaea, ενώ άλλοι το κατατάσσουν στο ξεχωριστό είδος Panthera spelaea, ή πάνθηρας των σπηλαίων.

Εμφανίστηκε κατά την Πλειστόκαινο περίοδο, πριν από περίπου 370.000 χρόνια, και είχε μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση στο βόρειο ημισφαίριο, από τη Βρετανία μέχρι τη Σιβηρία και την Αλάσκα.

Όπως το τριχωτό μαμούθ και πολλά ακόμα μεγαλόσωμα ζώα της τελευταίας εποχής των παγετώνων, το λιοντάρι των σπηλαίων εξαφανίστηκε μυστηριωδώς όταν η θερμοκρασία ανέβηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια -και τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν ίσως να αποκαλύψουν το γιατί.

Τα κατεψυγμένα λιονταράκια πρόκειται να παρουσιαστούν από την Ακαδημία Επιστημών μαζί με άλλα ανάλογα ευρήματα από τη Σιβηρία, μεταξύ άλλων το διάσημο νεογέννητο μαμούθ «Γιούκα».
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!