Η σημασία της ΑΟΖ απο τα Κινέζικα Νησιά Spratny για την Ελλάδα

Tου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Για τα τεχνητά νησιά έχω μιλήσει πρώτος στην Ελλάδα σε τηλεοπτική εκπομπή το 2013 και όπως σε κάθε Μπανανία άκουσα τα σχολιανά μου. Μετέπειτα διεπίστωσα ότι όλοι στην Ελλάδα αναφέρονταν σε ΑΟΖ και σε προκηρύξεις οικοπέδων υδρογονανθράκων σε αυτή σαν να υπήρχε ενώ η Ελληνική ΑΟΖ δεν είχε ποτέ οριοθετηθεί.
Τα οικόπεδα υδρογονανθράκων προκηρύσσονταν και ακόμη προκηρύσσονται παράνομα σε διεθνή ύδατα (έξω απο τα 6 νμ). Να γιατί δεν υπάρχουν και πολύ σοβαροί πελάτες, πλήν αυτών στο μεγάλο κοίτασμα στο κόλπο της Θεσσαλονίκης (βλέπετε εδώ).
Τα τεχνητά νησιά μπορεί να μην  έχουν ΑΟΖ (500 μέτρα μόνο) αν είναι μόνα τους αλλά αν κατασκευασθούν δίπλα ή πάνω σε νησιά πολύ μικρής έκτασης μπορεί να τους δώσουν οικονομική ζωή και συνεπώς ΑΟΖ, την οποία λόγω έλλειψης οικονομικής ζωής δεν θα είχαν.

Στη φωτογραφία ένα τεχνητό νησί πάνω σε βράχο ή μικρό νησί, που σχεδίασα για χάρη αυτής της παρουσίασης. Ενδιαφέρουσα ιδέα ακόμη και σαν τουριστικό αξιοθέατο στη περιοχή του Αιγαίου.
Η εξέδρα που του δίνει οικονομική ζωή φοριέται σαν “θήκη δοντιού” πάνω του. Σε ένα τέτοιο νησί μπορεί να μετατραπεί η Ζουράφα στο Βόρειο Αιγαίο, που θα συνεισφέρει στην Ελληνική ΑΟΖ εφόσον μπορεί να δικαιολογήσει οικονομική ζωή επάνω της. Σαν νησί η Ζουράφα έχει εθνικά ύδατα 6 νμ. Στο θέμα της ΑΟΖ των 200 νμ η οικονομική ζωή ενός νησιού είναι το σημείο κλειδί.
Στη φωτογραφία που ακολουθεί, φαίνεται το νησάκι Spratny το 2014 και το 2015. Παρατηρείστε ότι το νησάκι αυτό εξείχε απο τη θάλασσα, άρα είναι νησί και σαν νησί έχει 12 νμ χωρικά ύδατα. Για να έχει ΑΟΖ 200 νμ πρέπει να έχει οικονομική ζωή. Αυτό το πέτυχαν οι Κινέζοι προσθέτοντας ένα σύνολο απο εξέδρες στους υφάλους που υπήρχαν εκεί.
Ερώτημα είναι αν το νησί είναι εξαρχής Κινέζικο ή αν οι Κινέζοι πήγαν εκεί και το κατέλαβαν. Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το αδύνατο σημείο της υπόθεσης.
Οι ΗΠΑ έστειλαν μετά απο καιρό πολεμικό πλοίο εκεί για να μπεί σε απόσταση μικρότερη απο τα 12 νμ απο τα νησιά Spratny για να αμφισβητήσουν δύο πράγματα: το αν αυτά ανήκουν στη Κίνα και το αν είναι νησιά ή βράχοι που έγιναν νησιά με τη τεχνική παρέμβαση των Κινέζων. Ένας βράχος δεν είναι όλη τη μέρα έξω απο τη θάλασσα και δεν έχει ΑΟΖ.
ΟΙ ΗΠΑ αναφέρονται δημόσια στην ανάγκη προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοίας. Στα χωρικά ύδατα πράγματι μπορεί να υπάρχουν έλεγχοι και τα πολεμικά πλοία πρέπει να ακολουθούν κάποιους κανόνες ναυσιπλοίας. Στις ΑΟΖ δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Με διάφορες προφάσεις ή για διάφορους λόγους μπορεί να γίνουν “ήπιοι” έλεγχοι σε πλοία ακόμη και σε ΑΟΖ. Δεν είναι όμως αυτό ο κανόνας.
Ακολουθούν μερικές σημαντικές παρατηρήσεις
  • Στη Κινεζική ΑΟΖ και σε κάθε ΑΟΖ κανένας δεν μπορεί να κάνει εξόρυξη υδρογονανθράκων, άλλων ορυκτών ή να αλιεύει χωρίς άδεια απο τη στιγμή που υπάρχει πλήρης οριοθέτηση σταλμένη στον ΟΗΕ. Αν κάποιο άλλο κράτος έχει άλλη άποψη επειδή έχει στείλει στον ΟΗΕ χάρτη ΑΟΖ στον οποίο εμφανίζονται κοινές περιοχές με το προηγούμενο, υπάρχουν τα Διεθνή Δικαστήρια.
  • Σε διεθνή ύδατα οι εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων φορολογούνται εκεί που έχουν τα γραφεία τους. Αν αυτά είναι σε φορολογικούς παραδείσους δεν πληρώνουν φόρους ούτε στη χώρα τους, αφού η διπλή φορολόγηση δεν επιτρέπεται.
  • Σε διεθνή ύδατα δεν φορολογείται κανείς, Αυτό αφορά και την Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να φορολογήσει ή να απαιτήσει ποσοστά απο τα κέρδη κλπ απο εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων που έχουν πλατφόρμες σε διεθνή ύδατα (μέσα στη μη οριοθετημένη ΑΟΖ της), δηλαδή μετά τα 6 νμ απο τις ακτές της. Στα οικόπεδα για έρευνες επι υδρογοναθράκων που προκηρύσει η Ελλάδα παράνομα μέσα σε διεθνή ύδατα δεν μπορεί να απαιτεί κέρδη ή να ασκεί έλεγχο, όταν οι πλατφόρμες είναι σε περιοχές διεθνών υδάτων.
Η “αντιπαράθεση” ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία είναι ένας ακόμη λόγος δημιουργίας τριβής στη περιοχή. Η όλη κίνηση μπορεί να αφορά όμως και το θέμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Η σημασία της κατάληξης της διαφωνίας Κίνας και ΗΠΑ έχει σημασία και για την Ελλάδα γιατί δημιουργείται προηγούμενο στο Διεθνές Δίκαιο. Γεωστρατηγικά στον έλεγχο του ναυτικού δρόμου του μεταξιού υπάρχει μια αντιστοιχία με τον έλεγχο στο δρόμο των αγωγών φυσικού αερίου κλπ μέσα απο τη Τουρκία ή μέσα απο το Ιράν το Ιράκ και τη Συρία πρός την ΕΕ.                                          http://zcode-gr.blogspot.jp/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!