Πιέσεις Κομισιόν για προσφυγικό και νέο μνημόνιο Τι απαντά το Μαξίμου




ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Ο κ. Τσίπρας, μετά τη σημερινή του επίσκεψη στα δύο hotspots σε Χίο και Λέρο, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε (φωτ. αρχείου).


Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο κ. Τσίπρας, μετά τη σημερινή του επίσκεψη στα δύο hotspots σε Χίο και Λέρο, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., οι οποίες αφενός φτάνουν μέχρι και την μονομερή «επέμβαση» σε εξαιρετικές περιπτώσεις της Frontex χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κράτους-μέλους, αφετέρου εγκυμονούν τον κίνδυνο να επανέλθει από το παράθυρο το αίτημα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο των σκαφών της Frontex και του τουρκικού λιμενικού.
Σε αυτήν την περίπτωση κυβερνητικές πηγές διαρρέουν την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει ακόμη και στην άσκηση του δικαιώματος του βέτο, αν και, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, «η Ελλάδα αυτή τη φορά δεν είναι μόνη της αφού και άλλα κράτη-μέλη με εξωτερικά σύνορα θεωρούν κάτι τέτοιο ως ωμή επέμβαση στα εσωτερικά τους».
Από το hotspot της Χίου ο πρωθυπουργός νωρίτερα δήλωσε πως «η Ελλάδα κατάφερε να αντεπεξέλθει και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσα σε δύσκολες συνθήκες» και τώρα «είναι η σειρά και των άλλων Ευρωπαίων να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και να προχωρήσουν το ζήτημα της μετεγκατάστασης των 66.000 προσφύγων που έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η όποια απομείωση του ελληνικού χρέους να συνοδευτεί από ένα τέταρτο μνημόνιο (Μemoranda of Understading MoU), προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρονται σε αυτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει, σημειώνοντας απλώς ότι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος έχει συνδεθεί με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πως η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης θα πρέπει να αφορά και τις δύο πλευρές. 
Επί του παρόντος πάντως κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις, στέκονται πρώτον στο γεγονός ότι  -όπως λένε- ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής «αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ» λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα και δεύτερον ότι «εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων», κάτι που -όπως επισημαίνουν- αρνήθηκε να πράξει η αντιπολίτευση στην πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!