Κρήτη: Το άγνωστο μέχρι τώρα γερμανικό καταφύγιο που είναι γεμάτο χρώματα! - Για πρώτη φορά φωτογραφίες από το εσωτερικό του

GERMANIKOKATAFIGIO

Η Κρήτη είναι ένα μέρος τόσο πλούσιο με πολυποίκιλες ομορφιές που ακόμα και εκείνοι που νομίζουν ότι την ξέρουν και έχουν δει τις ομορφιές της, αγνοούν πολλούς από τους μεγάλους θησαυρούς που κρύβει. Κάποιοι από αυτούς τους θησαυρούς κρύβονται στην επιφάνειά της και κάποιοι άλλοι πολλά μέτρα κάτω από αυτήν. Ένα από αυτά τα μέρη επέλεξε να παρουσιάσει στη σελίδα στο Facebook Άγνωστη Κρήτη ο Χριστόφορος Χειλαδάκης, με αφορμή το κλείσιμο μιας ακόμα χρονιάς γεμάτης εξερευνήσεις.


Το μέρος αυτό είναι ένα γερμανικό καταφύγιο αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το εσωτερικό του. Το καταφύγιο αυτό 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Κρήτης κρατά πολύ καλά κρυμμένα τα μυστικά του. Η περιοχή που έχει σκαφτεί αποτελείται από τόσο σαθρά εδάφη που η είσοδος σε αυτό αποτελεί πραγματικά επικίνδυνη πράξη.

Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στο εσωτερικό του αρκετές καταπτώσεις της οροφής του σε πολλά σημεία ενώ όλοι του οι κανονικοί εξόδοι έχουν φράξει για τον ίδιο λόγο καθιστώντας αδύνατη την είσοδο σε αυτό από τα σημεία όπου παλιότερα έμπαιναν μέσα οι Γερμανοί στρατιώτες. Η είσοδος μπορεί να γίνει από άλλη πλευρά και με την βοήθεια σχοινιού που κρατώντας το εισχωρούμε στο σαθρό εσωτερικό των διαδρόμων του.

Σε πολλά σημεία χρειάζεται να συρθεί κάποιος για να περάσει επειδή με τις κατολισθήσεις έχει μικρύνει πολύ το ύψος των διαδρόμων. Μόλις πατήσουμε το πόδι στο πραγματικά μαλακό σαν πούπουλο δάπεδο και με τη βοήθεια φακού αντικρίζουμε ένα πραγματικό θαύμα. Το καταφύγιο αυτό σε αντίθεση με όλα τα άλλα της Κρήτης γνωστά και άγνωστα κρύβει μια μοναδική πανδαισία χρωμάτων που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο τούνελ ή φυσικό σπήλαιο της Κρήτης.

Όσο προχωρά κάποιος στο εσωτερικό του τόσο η έκπληξη για τα όσα αντικρίζει γίνεται μεγαλύτερη. Οι χρωματισμοί αλλάζουν σε κάθε μέτρο σχεδόν και από κατάλευκα τοιχώματα περνάμε σε μωβ, γαλάζια, ροζ, σκούρα, καφέ, κίτρινα μουσταρδί και κάθε άλλο χρώμα που η παλέτα της φύσης στόλισε τον μοναδικό αυτό υπόγειο κόσμο.

Εκτός από τα μοναδικά χρώματα ενδιαφέρον έχουν και τα διάφορα νερά και σχήματα που σχηματίζονται στα τοιχώματα και στην οροφή που μοιάζουν με καλλιτεχνήματα αγνώστου ζωγράφου που αν μη τι άλλο διέθετε φαντασία. Ο λόγος που προς το παρόν δεν αναφέρεται το μέρος όπου βρίσκεται είναι ο φόβος της καταστροφής ενός τόσο μοναδικού μνημείου της φύσης μέχρι την ημέρα που το ίδιο το κράτος θα καταβάλλει μια υποτυπώδη έστω προσπάθεια στο να σεβαστεί την πλούσια κληρονομιά που έχει. Πέρα όμως από τους λόγους προστασίας του μνημείου τίθεται και ένα πολύ μεγάλο θέμα ασφαλείας η οποία δεν είναι δεδομένη στο συγκεκριμένο καταφύγιο καθιστώντας κάθε απόπειρα εισόδου σε αυτό επικίνδυνη.











Κείμενο - Φωτογραφίες Χριστόφορος Χειλαδάκης,http://www.candianews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!