Βαρουφάκης: O Τσίπρας μου έδωσε εντολή για Plan X και πληρωμή με IOU's

Βαρουφάκης: O Τσίπρας μου έδωσε εντολή για Plan X και πληρωμή με IOU's
Υπήρχε Plan X για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφόσον δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Παράλληλα παραδέχθηκε ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου. Είπε ακόμη ότι έδωσε στικάκια με τις ηχογραφήσεις στα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. «Αν τα άκουσαν ή όχι, δεν ξέρω» είπε με έμφαση όταν ρωτήθηκε αν τα έχει ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι-επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς –όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών– όταν ήρθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε μάλιστα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη [...] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.
Εστιάζοντας στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει.
Προσέθεσε δε ότι το μήνυμα Ντάσελμπλουμ ήρθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.
Αναφερόμενος στις μεγάλες κόντρες που είχε με τους ομολόγους του στα Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη.
Ισχυρίζεται πως αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τι ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή, όμως δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. «Δεν γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν», λέει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις, τα είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα».
Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το "Όχι"» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.
Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού το βράδυ του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην εκπομπή «Ιστορίες» και τον Αλέξη Παπαχελά, όπως τη δημοσίευσε η Καθημερινή.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης είπε:
Πώς γνωρίστηκα με τον Τσίπρα
Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Νίκο Παππά, το δεξί του χέρι, περί τα τέλη 2010 με αρχές 2011 να συζητήσουμε για τις ενστάσεις μου απέναντι στο πρώτο Μνημόνιο
Πίστευα ότι η διαδικασία με το ελληνικό μνημόνιο ήταν καταστρεπτική.
Ηταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση, ήταν ξεκάθαρο ότι είχαμε διάσταση απόψεων για το θέμα της δραχμής. Αλλά πολύ σύντομα είχαμε μια πολύ σημαντική ωρίμανση στη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα, είχαμε πολλές συνομιλίες στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το 2012.
Πότε έγινα μέλος του κλειστού κλαμπ
Το δεύτερο Μνημόνιο έφερε πολύ μεγάλη ένταση και πόλωση. Ο μόνος πολιτικός ο οποίος εξακολουθούσε να έχει άλλη άποψη ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Σιγά-σιγά προς τις εκλογές ήρθαμε πιο κοντά και με οδήγησε να ενταχθώ στην προσπάθεια Τσίπρα.
Υπήρξε εκθετική πορεία μου.
Για το πρόγραμμα της ΔΕΘ
Ενώ είχαμε συμφωνήσει ότι θα αναλάβω σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, εγώ το έμαθα από τις εφημερίδες
Υπήρχε πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ λελογισένης διαπραγμάτευσης και αυτού του προγράμματος. Υπήρχαν ανακρίβειες, λαϊκισμοί, παρότι σε γενικές γραμμές με κάλυπτε.
Το ότι θα πάρεις κάποια δισ. από το ΤΧΣ για να τα ρίξεις σε δάνεια, από μια διαπραγμάτευσης, αυτό δεν έστεκε στη βάση μιας διαπραγμάτευσης.
Γιατί δέχθηκα να γίνω υπουργός
Ενιωσα υποχρεωμένος παρότι δεν είχα σκεφθεί ποτέ να αναλάβω υπουργός.
Η στρατηγική διαπραγμάτευσης
Καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να σου δώσει ό,τι θέλεις, Στην καλύτερη περίπτωση σε οδηγεί σε έντιμο συμβιβασμό. Αν είχαμε αυτή την αναδιάρθρωση χρέους στην αρχή μέσω τεχνικών και έναν σοβαρό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, μετά – και είχα πείσει τον Αλέξη Τσίπρα - ήμασταν ανοικτοί σε μεγάλους συμβιβασμούς ως προς το καθεστώς φορολογίας, το φορολογικό καθεστώς, μεταρρυθμίσεις.
Η σύγκρουση με Ντάισελμπλουμ
Με ρώτησε τι σχεδιάζετε να κάνετε με το ελληνικό πρόγραμμα. Του είπα οι εδώ έχουμε δύο ατζέντες: Το ελληνικό μνημόνιο και το δικό μας πρόγραμμα. Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό ακούγεται πολύ καλό. Στο γραφείο μου, δύο ημέρες μετά μου έκανε την ίδια ερώτηση και του έδωσα την ίδια απάντηση.
  • Εκεί μου απάντησε: Αυτό δεν αποτελεί βάση συζήτησης
  • Τον ρώτησα: Τι εννοείτε;
  • Μου είπε: «Είτε αποδέχεστε το πρόγραμμα ως έχει είτε το πρόγραμμα χτυπάει στα βράχια». Και με αυτό εννοούσε κλείσιμο τραπεζών.
Είχα χρήματα για 12 ημέρες στο ΥΠΟΙΚ
Την πρώτη μέρα συγκάλεσα σύσκεψη με το ΓΛΚ. Ρώτησα για πόσο καιρό έχουμε χρήματα, Μου είπαν. «Εχουμε καιρό, έχουμε 12 ημέρες». Και τα καταφέραμε να πληρώνουμε μέχρι τον Ιούνιο.
Για την εκρηκτική συνέντευξη με Ντάισελμπλουμ
Είχαμε συμφωνήσει από πριν τι θα πούμε. Είχε δει τι θα πω, είχα δει τι θα πει, όλα ξεκίνησαν καλά. Κάποια στιγμή ένας Ελληνας δημοσιογράφος με ρώτησε για την τρόικα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που μετά από την μετριοπαθή μου απάντηση, θύμωσε, έχασε το επικοινωνιακό του παιχνίδι, μου έσφιξε το χέρι και μου ψιθύρισε στο αυτί: «You just killed troika» («Μόλις σκότωσες την τρόικα»).
Ποιος είναι το αφεντικό του Eurogroup
Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το αφεντικό είναι ο κ. Σόιμπλε κατά το 95-96% του χρόνου. Πού και πού αυτονομείται ο πρόεδρος του Eurogroup επειδή έχει άλλη γραμμή από την Μέρκελ.http://www.iefimerida.gr/news/246515/varoyfakis-o-tsipras-moy-edose-entoli-gia-plan-x-kai-pliromi-me-ious#ixzz3xn132Uo1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!