Καστελόριζο! Υποπτο σχέδιο με μετανάστες

 
Εκαναν 900 χλμ (από την Πόλη στο Κας) για να επιβιβασθούν στο δουλεμπορικό
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κάτοικοι του Καστελόριζου που τις τελευταίες ημέρες είδαν στις ακτές του νησιού να καταφθάνουν περισσότεροι από 700 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή στο τοπικό ιατρείο υπηρετούν μόλις δύο γιατροί, ενώ οι αστυνομικοί δεν ξεπερνούν τους οκτώ, όσοι και οι λιμενικοί. Οι τελευταίοι επιπλέον των καθηκόντων τους έχουν επωμιστεί την καταγραφή των εκατοντάδων αλλοδαπών, ο αριθμός των οποίων έως την Κυριακή ήταν υπερπενταπλάσιος των 140 μόνιμων κατοίκων!


Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε ότι αυτό που του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, κατά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο, είναι το γεγονός ότι «κάποιοι από τους πρόσφυγες ταξίδεψαν από την άλλη άκρη της Τουρκίας προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα, ακολουθώντας μια διαδρομή που κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι για τα κυκλώματα διακίνησης». Οι Αρχές, μάλιστα, έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία Σύρων προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στο Κας (πόλη απέναντι από το Καστελόριζο), διανύοντας μια απόσταση περίπου 900 χλμ. (!), και από εκεί επιβιβάστηκαν σε δουλεμπορικό με προορισμό το ακριτικό νησί.

«Η απόσταση για τα σημεία από όπου οι πρόσφυγες περνούν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από την Κωνσταντινούπολη είναι λιγότερο από τη μισή» σχολιάζει ο κ. Χατζημάρκος, τονίζοντας ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο Καστελόριζο ξεπέρασαν τις 3.500, όταν ολόκληρο το 2015 ήταν μόλις 5.400. Με δεδομένη τη δύσκολη καθημερινότητα κατοίκων αλλά και προσφύγων, ο κ. Χατζημάρκος επισκέφθηκε την Κυριακή το Καστελόριζο και συμμετείχε σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε αυτήν επισημάνθηκαν η ανάγκη ενίσχυσης των Σωμάτων Ασφαλείας τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με υλικοτεχνικά μέσα, καθώς και η υγειονομική και η διοικητική θωράκιση του νησιού.

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης θα μεταβεί σήμερα στη Λέρο, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Βαλένθια προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για τη μετεγκατάσταση 1.000 προσφύγων στην ισπανική περιοχή μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις τοπικές Αρχές.

Απώλειες 1,4 τρισ. € αν καταρρεύσει η Σένγκεν!
Μέχρι και 1,4 τρισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας θα μπορούσε να κοστίσει ενδεχόμενη κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν για την Ε.Ε., με την ελάχιστη επιβάρυνση να εκτιμάται στα 470 δισ. ευρώ! Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του ινστιτούτου Prognos για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, που προβλέπει ότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα επέφερε μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών, αύξηση των τιμών εισαγωγών κατά 3%, διόγκωση του κόστους προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις και άλλες επιβαρύνσεις, στον βαθμό που ορισμένες αποστολές «άμεσων παραδόσεων» δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.
Ειδικότερα, το κόστος παραγωγής στην Ε.Ε. θα αυξανόταν κατά τουλάχιστον 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ από το 2016 μέχρι το 2025, ενώ ζημία 77 δισ. ευρώ θα επιβάρυνε τη Γερμανία και 80 δισ. ευρώ τη Γαλλία. Στο χειρότερο σενάριο η επιβάρυνση για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Σένγκεν θα εκτοξευόταν στα 235 δισ. ευρώ και 244 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Κυριάκος: «Μονομερής ενέργεια» από την Αυστρία αν κλείσει τα σύνορά της
Την εκτίμηση ότι η στάση της Αυστρίας βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε -κατόπιν πρωτοβουλίας του- με την πρέσβη της χώρας Αντρέα Ικιτς-Μπεμ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζει «μονομερή ενέργεια» το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων της Αυστρίας, κάτι που επεσήμανε και στην έντονη αντιπαράθεση που είχε ο ίδιος με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η‎ συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας Ντόρα Μπακογιάννη που κάλεσε την κυβέρνηση «να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης και άμεση ενασχόληση σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη βρεθεί η Ελλάδα σε τέσσερις μέρες από σήμερα μπροστά σε ένα πρόβλημα που αριθμητικά, πολιτικά και κοινωνικά θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με την ηγεσία του Αρείου Πάγου και αύριο με του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ι. Μουζάλας: Οι χώρες του Βίσεγκραντ αγνοούν τις αποφάσεις της Ευ. Ενωσης
Την Αυστρία και τις χώρες του Βίσεγκραντ έθεσε προ των ευθυνών τους ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοούν τις αποφάσεις της Ε.Ε. και να κλείνουν τα σύνορα. Δεν είναι δυνατόν «μέσα σε 10 ώρες» να κάνουν άλλα από αυτά που συνυπέγραψαν, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί η ελληνική διπλωματία.
Ο Γ. Μουζάλας έκανε λόγο για «στρεβλή» αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες επικρατεί «ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας». Χαρακτηριστικά, κατονόμασε τους Ευρωπαίους αξιωματουχους που διαψεύστηκαν από τις κινήσεις των εταίρων. «Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος (σ.σ.: προεδρεύων), ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό».
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Αθήνα έχει plan b, προέβλεψε όμως ότι στο τέλος, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, το θέμα πάει «για κλείσιμο του κομματιού αυτού, δηλαδή των συνόρων στην Ειδομένη».                                                                                                                                 http://www.dimokratianews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!