Σε ταχεία επιδείνωση οι σχέσεις Αθήνας - Βιέννης










Σε ταχεία επιδείνωση οδηγούνται οι σχέσεις της Αθήνας με την Βιέννη, έπειτα από την πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης να αποκλείσει την ελληνική πλευρά από τη διάσκεψη που διοργανώνει την Τετάρτη για το προσφυγικό και την απόφαση της Αθήνας να διαμαρτυρηθεί με δύο διαβήματα. Κλιμακώνοντας έτι περαιτέρω την ελληνική αντίδραση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη συνάντηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως ενέργεια «μη φιλική».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτηρίζει εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, την αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό.

Σε δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ' αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Εξάλλου, προσθέτει, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με τη διοργάνωση διάσκεψης στη Βιέννη για το προσφυγικό:

«Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.

Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.

Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.

Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών και θα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.

Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται».

Eπικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε, για το προσφυγικό

Επίσης, τη δυσαρέσκεια του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Όπως ειδικότερα έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ρούτε, η οποία αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

http://www.express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!