Την ίδρυση της Ομοσπονδίας της Β.Συρίας ανακοίνωσαν οι Κούρδοι




Tην ίδρυση Ομοσπονδίας της Β.Συρίας θα ανακοινώσουν σήμερα οι Κούρδοι του YPG προκαλώντας σοκ στην Άγκυρα καθώς δίπλα στα σύνορά θα αποκτήσει το δεύτερο κρατικό κουρδικό μόρφωμα μετά εκείνο του Κιρκούκ ή αλλιώς του ιρακινού Κουρδιστάν.
Το δεύτερο μπορούσε να το ανεχθεί καθώς ελεγχεται από την οικογένεια Μπαρζανί που παραδοσιακά από την δεκαετία του 60 έχει ταχθεί υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων και η Άγκυρα το θεωρούσε ενοχλητικό μεν αλλά αρκετά ελέγξιμο.
Τώρα όμως με το συριακό κουρδικό κρατικό που θα ελέγχεται από το YPG ένα παρακλάδι του ΡΚΚ θα βρίσκεται υπό την άμεση απειλή επέκτασής του προς την ΝΑ Τουρκία όπου και διαβιούν γύρω στα οκτώ εκατομμύρια Κούρδοι.
"Οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία θα ανακοινώσουν την Τετάρτη ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης", δήλωσε ανώτατη κουρδική πηγή.
"Η ανακοίνωση αυτή θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του πλαισίου του συστήματος αυτοδιοίκησης που έχουν εγκαθιδρύσει οι Κούρδοι και άλλοι", πρόσθεσε ο Ίντρις Νάσαν, αξιωματούχος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων του Κομπάνι, μιας από τις τρεις αυτόνομες περιοχές που ίδρυσαν οι Κούρδοι πριν από δύο χρόνια.
"Οι περιοχές θα ονομαστούν Ομοσπονδία της βόρειας Συρίας και θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες που ζουν εκεί."
"Η Τουρκία στηρίζει την εθνική ενότητα της Συρίας (φυσικά η δήλωση αυτή προκαλεί γέλωτα) και μονομερείς κινήσεις, όπως η ανακήρυξη μιας ομοσπονδίας, δεν μπορεί να είναι έγκυρες" δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Τούρκος αξιωματούχος εμφανώς ανήσυχος δήλωσε πως η μορφή της διακυβέρνησης και της διοικητικής δομής της Συρίας θα αποφασισθούν απ’ όλα τα τμήματα του συριακού λαού με ένα νέο σύνταγμα.
Σημειώνεται ότι σε εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται η Τουρκία καθώς στους δρόμους βγήκαν 80 άρματα μάχης, 20.000 στρατιώτες, ΤΟΜΑ, πολεμικά ελικόπτερα.
Οι Κούρδοι φέρονται να έχουν θέσει σε εφαρμογή το "Σχέδιο της Άνοιξης" ενώ έχουν κηρύξει πόλεμο σε ολόκληρη την Τουρκία.
Μέχρι τώρα ο τουρκικός Στρατός αντιμετώπιζε τις μονάδες αυτοάμυνας YPS στην ΝΑ Τουρκία. Πλέον 10.000 μαχητές του PKK κατεβαίνουν από τα βουνά σε μια τελική αντεπίθεση ενώ στην Μόσχα παρουσιάστηκαν τα σύνορα του νέου κουρδικού κράτους!
Οι τουρκικές αρχές γνώριζαν εδώ και μήνες ότι την άνοιξη που είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Κούρδων, το Newroz, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του κουρδικού σχεδίου "Bahar Plani" δηλαδή "Σχέδιο της Άνοιξης".
H MIT είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει σύμφωνα με διαρροές στα τουρκικά ΜΜΕ ότι στην περιοχή Kandil στο βόρειο Ιράκ ετοιμάζεται για πρώτη φορά τεράστια δύναμη Κούρδων μαχητών που αριθμεί 10.000 άντρες και περιμένουν εντολή για μαζική επίθεση στην Τουρκία.
Η εισβολή αυτή θα συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην Συρία και με την επέλαση των κούρδων PYD
O μέγιστος φόβος των Τούρκων είναι ότι τα δύο κουρδικά κράτη θα αποτελέσουν τον "πυρήνα" το "πρόπλασμα" του μεγάλου Κουρδιστάν που θα έχει και κομμάτι της Τουρκίας.
Φυσικά υπάρχει ένα κομμάτι και του Ιράν με κουρδικό πληθυσμό αλλά προς ώρας θεωρείται αδύνατη η όποια απόσχισή του, κυρίως διότι οι Κούρδοι εκεί είναι αρκετά ενσωματωμένοι σην ιρανική κοινωνία.
To State Department επίσημα έκανε λόγο για την ενότητα της Συρίας και ότι δεν θα ανγνωρίσει καμια "ημιαυτόνομη" περιοχή.
Και η Μόσχα αλλά και η Ουάσιγκτον θα βολεύονταν με την ίδρυση ενός μεγάλου κουρδικού κράτους για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Δεν εμπιστεύονται την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν και την θεωρούν ότι έχει "φουσκώσει" υπερβολικά.
Η Μόσχα δε, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 είναι αποφασισμένη να "μικρύνει" την Τουρκία.από το pronews.gr

Από τον/την Newsroom,http://www.difernews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!