Φυτά καλλιεργήθηκαν με επιτυχία σε προσομοιωμένο χώμα από τον Άρη







Δέκα διαφορετικές καλλιέργειες αναπτύχθηκαν με επιτυχία σε προσομοιωμένο χώμα από τον Άρη, δίνοντας ελπίδα για το μελλοντικό αποικισμό του Κόκκινου Πλανήτη.
Συγκεκριμένα, ντομάτες, μπιζέλια, σίκαλη, ρόκα, ραπανάκι και κάρδαμο ήταν μεταξύ των καλλιεργειών που αναπτύχθηκαν με επιτυχία στο πείραμα που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Βαγκενίνγκεν στην Ολλανδία.

Ο στόχος του πειράματος ήταν να αποδειχθεί ότι είναι δυνατό να καλλιεργηθούν φυτά στον Άρη και τη Σελήνη, προκειμένου να τραφούν οι πρώτοι άποικοι τους.
Οι καλλιέργειες είχαν αναπάντεχα εντυπωσιακές επιδόσεις, με ρυθμούς ανάπτυξης και υπέργεια βιομάζα που δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτούς της ομάδας ελέγχου που αναπτύχθηκε σε κανονικό χώμα Γης.
«Ήταν μια πραγματική έκπληξη για μας», δήλωσε ο καθηγητής Βίγκερ Βάμελινκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Αυτό δείχνει ότι το προσομοιωμένο χώμα έχει μεγάλες δυνατότητες όταν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο και ποτισμένο. Η ανάπτυξη της βιομάζας στο προσομοιωμένο χώμα Σελήνης ήταν μικρότερη από ό,τι των άλλων δύο χωμάτων, περίπου 50% χαμηλότερη. Μόνο το σπανάκι έδειξε κακή παραγωγή βιομάζας», πρόσθεσε.
Ωστόσο, παρά την επιτυχία του πειράματος, οι ερευνητές δεν ανακήρυξαν ακόμα τις καλλιέργειες βρώσιμες.
Το έδαφος του Άρη περιέχει βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό και ο υδράργυρος, καθώς και πολύ σίδηρο, και οι ερευνητές ανησυχούν αν τα υλικά κατανέμονται στους καρπούς, καθιστώντας τους δηλητηριώδεις.
Περαιτέρω έρευνα για το θέμα αυτό είναι απαραίτητη και η ομάδα θα ξεκινήσει νέα σειρά πειραμάτων για το σκοπό αυτόν, τον ερχόμενο Απρίλιο. Μια νέα παρτίδα καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων πατατών και φασολιών, θα δοκιμαστεί σε αυτά τα πειράματα.             http://www.naftemporiki.gr             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!