Reuters: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας απέτυχε να βάλει τέλος στις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα

(SOOC/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ)

Χαιρετώντας, πανηγυρίζοντας και χαμογελώντας από τη χαρά τους που τα κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη, έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής με μία κατάμεστη πλαστική βάρκα.
Οι περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στη Λέσβο, την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που σχεδιάστηκε για να κλείσει τη διαδρομή από την οποία ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν το Αιγαίο πέρυσι, γράφει το Reuters.
Συνεργάτες του ειδησεογραφικού πρακτορείου είδαν μόλις τρεις βάρκες να φτάνουν μέσα σε μία ώρα, πριν καν ανατείλει ο ήλιος την Κυριακή. Δύο άνδρες ανασύρθηκαν χωρίς αισθήσεις από μία από αυτές, με τους υπόλοιπους να ουρλιάζουν και αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός τους, αναφέρει το δημοσίευμα. Δώδεκα σκάφη είχαν φτάσει στις ακτές κοντά στο αεροδρόμιο μέχρι τις 6 το πρωί, ανέφερε ένας αστυνομικός στο Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, που γίνεται κάθε ημέρα έως τις 8 το πρωί, 875 νέοι πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ανάμεσα σε εκείνους που έφτασαν την Κυριακή ήταν ο Σύρος Χουσεΐν Αλί Μουχάμαντ, που αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Δήλωσε στο Reuters ότι θέλει να φτάσει στη Δανία, για να συνεχίσει να σπουδάζει.
Οταν ρωτήθηκε για την απόφαση που πήραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, την Παρασκευή, για την επαναπροώθηση όλων των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, απάντησε: «Το ξέρω. Ελπίζω να περάσω τα σύνορα. Ελπίζω να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη Ευρώπη, μόνο αυτό. Δεν θέλω λεφτά. Θέλω μόνο να σπουδάσω. Αυτό είναι το μήνυμά μου».
Ο Σύρος, που αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές στην Τουρκία για να πληρώσει τον διακινητή που τον πέρασε στη Λέσβο, δεν θέλει να επιστρέψει. «Δούλεψα πολύ, πολύ σκληρά στην Τουρκία, μάζεψα τα χρήματα για να έρθω εδώ. Είναι πολύ επικίνδυνα», πρόσθεσε.
Ενας άλλος, ο 30χρονος Μοχάμαντ, τεχνικός υπολογιστών από τη Συρία, δήλωσε στο Reuters ότι ελπίζει να μείνει στην Ελλάδα, μέχρι να βρει τον τρόπο να συναντηθεί ξανά με τη σύζυγο και τον γιο του, που είναι στη Γερμανία. «Ξέρω την απόφαση. Ελπίζω να τους βρω», σχολίασε.
Οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 4 Απριλίου, όπως και η μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη. Ομως, σημειώνει το δημοσίευμα, παραμένουν οι αμφιβολίες για το αν η συμφωνία είναι νόμιμη ή λειτουργική. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, τονίζει.http://www.iefimerida.gr/news/257556/reuters-i-symfonia-ee-toyrkias-apetyhe-na-valei-telos-stis-prosfygikes-roes-pros-tin#ixzz43SRgjO2P

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!