Spiegel: Τα γερμανικά σκάφη θα παραδίδουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, όχι στην Τουρκία

Spiegel: Τα γερμανικά σκάφη θα παραδίδουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, όχι στην Τουρκία
Ερωτήματα προκαλεί δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο τα γερμανικά σκάφη που περιπολούν στο Αιγαίο έχουν εντολή να μην παραδίδουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία, αλλά στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τα δύο γερμανικά σκάφη που μετέχουν στη δύναμη της Frontex έχουν εντολή να παραδίδουν στις ελληνικές αρχές, στην ηπειρωτική χώρα, τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους εντοπίζουν στη θάλασσα.  

Η εντολή, την οποία έχουν δει συντάκτες του Spiegel, εστάλη στα σκάφη «Uckermark» και «Börde» τα οποία εστάλησαν στη Σάμο τον Μάρτιο για την ενίσχυση της προσπάθειας της ελληνικής ακτοφυλακής να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των προσφυγικών ροών.
Το Spiegel αναφέρει ότι η εντολή αυτή δόθηκε μετά από τις «νομικές ανησυχίες» μελών της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ζήτημα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης, σε επιχειρησιακό επίπεδο, στο Βερολίνο.
Μάλιστα, η Καγκελαρία πρόσφατα υπέβαλε έκθεση που συμπέραινε ότι η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ήταν νομικά βιώσιμη. Ομως, ειδικοί εξέφρασαν ενστάσεις για ένα τέτοιο πλάνο, τονίζοντας ότι η αποστολή προσφύγων από την Ελλάδα- ή ακόμη και τα ελληνικά χωρικά ύδατα- πίσω στην Τουρκία, θα θεωρούνταν παράνομο, γιατί μπορεί να στερήσει από τους μετανάστες το δικαίωμα σωστών διαδικασιών ασύλου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!