Ομπάμα: Η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη για το καλό όλων



Έκκληση ενότητας προς τους Ευρωπαίους απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στη Γερμανία

«Η ενωμένη Ευρώπη, που ήταν κάποτε το όνειρο λίγων, είναι σήμερα ελπίδα για πολλούς και αναγκαιότητα για όλους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε εφ΄ όλης της ύλης ομιλία στο Ανόβερο στο περιθώριο της Βιομηχανικής Έκθεσης. Στη συνέχεια επισκέφθηκε από κοινού με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ περίπτερα Αμερικανών και Γερμανών εκθετών.
Ακολούθησε άτυπη συνάντηση των G5, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους Ομπάμα και Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Αμέσως μετά η Μέρκελ δήλωσε ότι το σχήμα αυτό είναι ιδανικό για την ανταλλαγή απόψεων στα κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν, όπως όλα δείχνουν, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και οι εστίες κρίσης Συρία και Λιβύη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι πέντε ηγέτες δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο ενός πιο ενεργού ρόλου των Ευρωπαίων στη Συρία. Όπως αναμένονταν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη στην ομιλία στο Ανόβερο ο Ομπάμα χαρακτήρισε την ΕΕ, η οποία σήμερα ταλανίζεται από την προσφυγική κρίση και την απειλή ενός Brexit, ως «ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά κεκτημένα της νεότερης ιστορίας. Μια ενωμένη Ευρώπη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμια γίγνεσθαι» για να προσθέσει ότι μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρειάστηκαν στην Ευρώπη «γίγαντες σαν τον Κόνραντ Άντεναουερ» για να γίνουν από αντίπαλοι σύμμαχοι. «Είσαστε οι κληρονόμοι ενός αγώνα για την ελευθερία. Είσαστε πιο ισχυροί ενωμένοι» υπογράμμισε ο Ομπάμα, ο οποίος λίγες μόνο ώρες νωρίτερα είχε ταχθεί στο Λονδίνο υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.

"Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στην προσφυγική κρίση"

Στις δηλώσεις του ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους για την αλληλεγγύη των ΗΠΑ: «Είμαστε οι σημαντικότεροι σύμμαχοι και φίλοι σας και στεκόμαστε στο πλευρό σας. Τώρα και για πάντα», τόνισε.
Ταυτόχρονα όμως απηύθυνε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα στην αντιμετώπιση των πολέμων σε Συρία και Ιράκ: «Ευρώπη και ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας μεγαλύτερη συμβολή των εταίρων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και την επούλωση των πληγών του πολέμου: «Το Ιράκ χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν στη Συρία επιπλέον 250 άνδρες για την στήριξη των δυνάμεων που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο Ομπάμα τόνισε: «Πρέπει όλοι μας συμβάλλουμε και να αναλάβουμε ευθύνες. Αυτό ισχύει και για τις ΗΠΑ».
Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί στο έδαφός τους σχετικά λίγους πρόσφυγες από τις εστίες κρίσης σε Εγγύς και Μέση Ανατολή. Την τρέχουσα χρονιά οι πρόσφυγες που θα βρουν καταφύγιο στις ΗΠΑ θα φθάσουν τους 85.000, από τους οποίους 10.000 θα είναι Σύριοι. Για μια ακόμα φορά ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε το ρόλο της Γερμανίας, η οποία τόνισε, «δείχνει όπως καμιά άλλη χώρα ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται πλέον τείχη».
Πηγή: Deutsche Welle,http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!