Τα Σκόπια παραμένουν μήλον της έριδος




Απρίλιος 19, 2016.
«Πρέπει να υπάρξουν θάνατοι για να συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα ότι τα Βαλκάνια εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίση, με όλα τα προβλήματά τους», έγραψε πριν από ένα χρόνο ο  Γερμανός βαλκανιολόγος Κλάους Σραμάγιερ (Klaus Schrameyer», γράφει το αλβανικό  δημοσίευμα των Σκοπίων που επικαλείται άρθρο της αυστριακής ‘Der Standard’.
 Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο μετά τα μυστηριώδη γεγονότα στο Κουμάνοβο, όπου σκοτώθηκαν ορισμένοι άνθρωποι και έγιναν διαμαρτυρίες κατά μίας από τις πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Η πιο πρόσφατη περίπτωση εντάσεων είναι αυτή της γενικής αμνηστίας για τα 56 άτομα που ως επί το πλείστον είναι άνθρωποι  διεφθαρμένοι και συνδέονται με την κυβέρνηση του VMRO-DPMNE.
Η σταθερότητα είχε χαθεί πριν ακόμη τη μεγάλη εισροή των προσφύγων. Η Μέρκελ προειδοποίησε το φθινόπωρο του 2015, ότι το κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων θα μπορούσε να φέρει νέες εντάσεις στα Βαλκάνια.
Το Μακεδονικό Ζήτημα δεν επιλύθηκε
Το Μακεδονικό ζήτημα δεν επιλύθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.
Η χώρα ήταν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ήταν γνωστή από τους γείτονες ότι υπήρχαν σε αυτή, στα ανατολικά Βούλγαροι, στο κέντρο Σέρβοι ή σλαβόφωνοι και στα νότια Έλληνες.
Επίσης, μέρος του εδάφους της απαιτούν οι Αλβανοί εθνικιστές, οι οποίοι αποτελούν το 25 τοις εκατό  του πληθυσμού.
Πριν από 15 χρόνια, υπήρξε μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Αλβανών ανταρτών και του στρατού των Σκοπίων που τελικά υπέγραψαν  μια συμφωνία ειρήνης με την επιβολή του ΝΑΤΟ.
Υπάρχει κρίση για την ένταξη  που ‘περνά’ από την Ελλάδα, λόγω της διαφωνίας για το όνομα, παρά την επιτροπή Μπάντιντερ (Επιτροπή Διαιτησίας στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία) το 1992.
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις  επιδίωξαν αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» και των μακεδονικών συμβόλων.
Η πιο διεφθαρμένη χώρα
Έτσι, αυτή η φτωχή χώρα έχει γίνει, ειδικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της εξουσίας του VMRO του Νίκολα Γκρούεφσκι, μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες,  και επίσης έμεινε χωρίς όνομα,  αφού λέγεται ακόμη ΠΓΔΜ- δηλαδή, «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η Ελλάδα με τη συμπεριφορά της έναντι του νοτιοσλαβικού κράτους  έριξε λάδι στη φωτιά.
«Τα Βαλκάνια, οι Έλληνες τα βλέπουν περιφρονητικά», λέει ο Έλληνας κοινωνιολόγος Μιχάλης Καλπανίδης. Αυτή η συμπεριφορά έχει ριζοσπαστικοποήσει τους εθνικιστές των Σκοπίων, συγχρόνως οι Αλβανοί κάτοικοι δεν θέλουν να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Ο Γκρούεφσκι αναγκάστηκε σε παραίτηση
Η δύναμη της αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας οδήγησαν στην αποχώρηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, τον Ιανουάριο του 2016,  εν μέσω ενός σκανδάλου υποκλοπής  πάνω από 20 χιλιάδες τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την κυβέρνηση. Τώρα, αποδόθηκε χάρη στους ένοχους, κάτι που θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα στο χάος.
Στη συνέχεια, ίσως χρησιμοποιηθούν και οι πρόσφυγές που θα εισέλθουν στη χώρα μαζικά και θα φέρουν την πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας, η οποία αποτελεί  μήλο της έριδος και πυριτιδαποθήκη σε μια ενωμένη Ευρώπη που διέρχεται  και αυτή κρίση.
http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!