Ξορκίζει το Μαξίμου παραιτήσεις, παρενθέσεις και... εκλογές

Ξορκίζει το Μαξίμου παραιτήσεις, παρενθέσεις και... εκλογές
Διαψεύδει διαρροές για εκλογές ή άλλον «αιφνιδιασμό» η κυβέρνηση. Αλλά... το «ως εδώ» του Τσίπρα, το «χωρίς εμένα» του Τσακαλώτου και το «δεν είμαστε στην κυβέρνηση πάση θυσία» των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, άναψαν φωτιές «Ξεχάστε πρόωρες εκλογές» διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση το Μαξίμου, ενώ τα σενάρια περί του αντιθέτου αυξάνονται ως αποτέλεσμα (και) της εμπλοκής στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι σχετικές φήμες πάντως δεν πυροδοτήθηκαν από το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, αλλά από δύο φράσεις-κλειδιά:
* Του Αλέξη Τσίπρα προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο εβδομάδες: «Ως εδώ, δεν θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τη συμφωνία του περσινού Ιουλίου».
* Του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το κουαρτέτο το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, λίγο πριν διακοπούν οι συζητήσεις: «με εμένα υπουργό δεν θα έλθει στη Βουλή νομοσχέδιο για μείωση του αφορολόγητου».
Σύμφωνα μάλιστα με την πληροφορία που μετέδωσε το Euro2day.gr την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών πήραν το «μήνυμα» ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν αναφερόταν (μόνο) στην δική του «τύχη» ως υπουργού Οικονομικών, καθώς η τήρηση της συμφωνίας αποτελεί veto συνολικά του κυβερνητικού επιτελείου και, προσωπικά, του πρωθυπουργού.

Διαρροές από... ευρω-αγωγούς

Το μπαράζ επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, έδωσε τροφή για σενάρια είτε εκλογών είτε... δημοψηφίσματος.
Στο Euro2day.gr έφτασε «διαρροή» από ευρωπαϊκό... αγωγό (σ.σ. αξιωματούχο, όχι ηγέτη) σύμφωνα με την οποία ο κ. Τσίπρας έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να δεχθεί ακύρωση της συμφωνίας (επί το σκληρότερο) «ό,τι κι αν συμβεί».
Στο ίδιο πνεύμα κινείται δημοσίευμα της σημερινής Real news, το οποίο εμφανίζει τον πρωθυπουργό να είπε στον Φρ. Ολάντ (στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη) ότι θα παραιτηθεί εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.

Οσοι ονειρεύονται παραιτήσεις...

Εναντι όλων αυτών – και υπό τον φόβο ότι θα υπάρξει έκρηξη της εκλογολογίας τις επόμενες ημέρες – το Μαξίμου αποφάσισε να αντιδράσει, διαψεύδοντας κάθε πληροφορία ή σενάριο για παραίτηση της κυβέρνησης.
«Ο τόπος έχει πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να απαλλάξει την κοινωνία και την οικονομία από την επιτήρηση. Όσοι ακόμα ονειρεύονται παρενθέσεις με ατυχήματα, τρικλοποδιές και, εσχάτως, και παραιτήσεις, ας το πάρουν απόφαση ότι θα μείνουν με την όρεξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου.

Το «αισιόδοξο μήνυμα Ντράγκι»

Σε μία επιπλέον προσπάθεια να διαλυθεί η εντύπωση ότι «έχουμε επανάληψη της περσινής άνοιξης και θα έχουμε επανάληψη του περσινού καλοκαιριού», δηλαδή ναυάγιο με τους θεσμούς και αδιέξοδο, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στις επόμενες ημέρες.
«Ναι, είναι εφικτός ο στόχος να έχουμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες που θα σημάνει την ανάσταση της οικονομίας», δήλωσε χθες (ΕΡΤ) ο κ. Τσίπρας.
Προς τούτο, το Μαξίμου αναδεικνύει την απόφαση Ντράγκι για ένταξη των ελληνικών συστημικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση: «με την κίνηση αυτή η EKT αμφισβητεί εμπράκτως τα αρνητικά στοιχεία του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και αποδέχεται τα θετικά στα οποία συμφωνούν η Αθήνα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

«Δεν είμαστε στην κυβέρνηση πάση θυσία»

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα εκλογικά σενάρια τροφοδοτήθηκαν και από το εσωτερικό... του ΣΥΡΙΖΑ και, συγκεκριμένα, από την γνωστή «ομάδα των 53».
Σε κείμενό τους, με το οποίο εγκαινίασαν την ιστοσελίδα τους οι «53» (commonality.gr) αναφέρονται στις μάχες που δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές και την εγχώρια διαπλοκή, για να καταλήξουν όμως στο συμπέρασμα:
* "Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων".
* "Είναι σαφές ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία".
Ως γνωστόν, άτυπος επικεφαλής των "53" είναι ο κ. Τσακαλώτος.                                                       http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!