Αποκαλυπτικοί διάλογοι: Τα πενιχρά αποτελέσματα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τα τουρκικά προσκόμματα




 Ενδεικτικός της αμφιθυμίας, με την οποία αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο διάλογος Έλληνα διπλωμάτη στις Βρυξέλλες με Δυτικοευρωπαίο συνάδελφό του

- Πιστεύεται ότι η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αποτροπή των προσφυγικών ροών θα έχει αποτέλεσμα;
- Πράγματι, τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα. Πρέπει να φτάσουμε ως την επόμενη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο και να εκτιμήσουμε, εκ νέου, τότε πού βρισκόμαστε.

- Η χώρα σας σκοπεύει να συνεισφέρει με κάποιο μέσο στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;
- Δεν επιτρέπεται από τους νόμους μας η συμμετοχή πολεμικών πλοίων για ποινικά ζητήματα, όπως η καταδίωξη παράνομων διακινητών προσφύγων και μεταναστών.
Η συγκεκριμένη στιχομυθία, σύμφωνα με την Καθημερινή, αποτελεί τη βασική περίληψη της συζήτησης που είχε Έλληνας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες με Δυτικοευρωπαίο συνάδελφό του, εκπρόσωπο χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση των δύο διπλωματών έκλεισε με την ερώτηση του Δυτικοευρωπαίου περί του αν η επιχείρηση μπορεί να συνεχιστεί δίχως το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε "ελληνοτουρκικά θέματα που αφορούν το Αιγαίο".
Ο διάλογος είναι ευθύς, λιτός, ωστόσο ενδεικτικός της αμφιθυμίας με την οποία αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι τη δραστηριότητα στο ΝΑΤΟ. Αυτή ακριβώς η απροθυμία των συμμάχων αλλά κυρίως, τα διαρκή τουρκικά προσκόμματα, έχουν ανησυχήσει τους Αμερικανούς που επιθυμούν να αποφύγουν τη μετατροπή μιας δραστηριότητας σε ειρηνικά νερά, δηλαδή στο Αιγαίο, σε αποτυχία.
Αυτή ακριβώς η δυστοκία οδήγησε τους Αμερικανούς στην απόφαση να βοηθήσουν με έμψυχο δυναμικό και υλικά μέσα και τον Μπαράκ Ομπάμα να παρέμβει προσωπικά προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για προώθηση της επιχείρησης και στα Δωδεκάνησα.
Οι Αμερικανοί προτίθενται να συνεισφέρουν με ένα πολεμικό πλοίο, με αερόστατα επιτήρησης και με αξιωματικούς της Αμερικανικής Ακτοφυλακής που θα δρουν ως σύνδεσμοι πάνω στα σκάφη του Λιμενικού Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς του Frontex.
Στο ίδιο πλαίσιο οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να δεχτεί όχι μόνο την επέκταση της νατοϊκής επιχείρησης νοτίως της Ικαρίας αλλά και την άρση των περιορισμών που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κίνηση εναέριων μέσων παρακολούθησης των διακινητών που δρουν στο Αιγαίο.                http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!