Νέα υπέρπτηση στις Οινούσσες από Τούρκους που αμφισβητούν τα πάντα στο Αιγαίο με NOTAM

notam_aigaio

Και νέα ιταμή πρόκληση των Τούρκων στις 8.00 το πρωί. Δύο F 16 της τουρκικής ΠΑ πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες! Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες που το κάνουν. Είχαν πετάξει πάνω από το νησί και χθες.
Οι υπερπτήσεις δεν είναι το μοναδικό μας πρόβλημα με την Τουρκία η οποία αμφισβητεί διαρκώς ειδικά το τελευταίο διάστημα τα πάντα στο Αιγαίο.
Με χθεσινή ΝΟΤΑΜ Α0790/16 οι ελληνικές υπηρεσίες ενέκριναν και ανακοίνωσαν την διεξαγωγή ασκήσεων (χωρίς πυρά) από την τουρκική ΠΑ και το τουρκικό ΠΝ σε πέντε περιοχές του Αιγαίου από 11 έως και 28 Απρ 16. Στο κείμενο της ΝΟΤΑΜ η ελληνική πλευρά καθόρισε ότι:

α. Τα αεροσκάφη  που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν επηρεάσουν τον ΕΕΧ, δηλαδή τα 10 ναυτικά μίλια.
β. Τα αεροσκάφη  που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα υποβάλλουν στις ελληνικές αρχές σχέδια πτήσης.
Ακολουθεί το κείμενο της ελληνικής ΝΟΤΑΜ καθώς και χάρτης της περιοχής ασκήσεως.
notam_hellas
Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες έως ότου η Τουρκία εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ A1632/16 με την οποία ανακοινώνει ότι:
α. Τα αναγραφόμενα στις παραγράφους 6.2 και 6.3 της ελληνικής ΝΟΤΑΜ (δηλαδή η μη είσοδος των Α/Φ της άσκησης στον ΕΕΧ των 10 ν.μ. καθώς και η ανάγκη υποβολής σχεδίων πτήσης), παραβιάζουν τους κανόνες του ICAO.
β. Τα αεροσκάφη   δεν θα επηρεάσουν τον ΕΕΧ μέχρι τα 6 ν.μ. (άρα τίθεται και πάλι η απαίτηση της Τουρκίας για καθορισμός ΕΧΥ και ΕΕΧ στα 6 ν.μ.) .
γ. Τα τουρκικά αεροσκάφη  δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης.
Ακολουθεί το κείμενο της τουρκικής ΝΟΤΑΜ.
notam_tourkia1
H Άγκυρα συνεχίζει την αμφισβήτηση του ΕΕΧ προβάλλοντας για μία ακόμη φορά την απαίτηση του περιορισμού του στα 6 ν.μ., όπως έκανε και με την ΝΟΤΑΜ Α1496/16 που αφορούσε σε κοινή άσκηση Τουρκίας –ΗΠΑ ΝΑ ΡΟΔΟΥ την 7 Απριλίου 2016.
Η πρακτική αυτή, δηλαδή η υποβολή αιτήματος στις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια η αμφισβήτηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας επί του Εναερίου Χώρου και των χωρικών υδάτων, μας δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την άποψη της γείτονος για την φιλία και την συνεργασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!