Χιλιάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν τη βάση του Ιντσιρλίκ: Φήμες για νέο πραξικόπημα -Ελεγχος ασφαλείας, λέει η κυβέρνηση

Μία νυχτερινή επιχείρηση στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία προκάλεσε φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά η κυβέρνηση καθησύχασε πως πρόκειται για έλεγχο ασφαλείας.
Περίπου 7.000 ένοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν την αεροπορική βάση στα Αδανα, την οποία χρησιμοποιούν οι νατοϊκές δυνάμεις. Χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη εξήγηση για την κινητοποίηση, αρχικά, δημιουργήθηκαν φόβοι για μία νέα απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
Μάλιστα, αρχικά η Hurriyet έκανε λόγο για πληροφορίες που έλαβε η αστυνομία, για νέα απόπειρα πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Η είσοδος της βάσης έκλεισε, δυνάμεις ασφαλείας με όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν τριγύρω, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσαν στο Twitter πολίτες.

Ομως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας υποβάθμισε την κατάσταση, γράφοντας στο Twitter ότι επρόκειτο για επιθεώρηση ασφαλείας. «Κάναμε ένα γενικό έλεγχο ασφαλείας. Δεν συμβαίνει τίποτα», έγραψε από τα Αδανα.
Την ίδια ώρα, κάποιοι υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν γύρω από τη βάση, αλλά η κινητοποίησή τους δεν είχε τον όγκο ή την ένταση των πρόσφατων διαδηλώσεων στα Αδανα. Την Πέμπτη έγινε μεγάλη πορεία προς τη βάση, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά των ΗΠΑ.
Η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται τόσο από τις τουρκικές όσο και από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις ενάντια στους τζιχαντιστές, στη Συρία και το Ιράκ. Επίσης, αποτελεί ένα από τα έξι νατοϊκά αποθηκευτικά σημεία για τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη.
Η επιθεώρηση, όπως χαρακτήρισε την επιχείριση, στο Ιντσιρλίκ, έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε βαθιά μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων, ενώ συνέβη και την παραμονή της άφιξης εκεί του Τζόσεφ Ντάνφορντ, του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!