Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περισσότερο Κατοχικό Στρατό Θέλουν οι Τούρκοι στην Κύπρο – Νέες Προκλητικές Τουρκικές Απαιτήσεις



περισσότερο κατοχικό στρατό
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Δεν μας αιφνιδιάζει καθόλου αλλά μας δικαιώνει θα λέγαμε, ότι οι Τούρκοι όχι μόνο δεν θα διώξουν τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο, αλλά θα διαπραγματευτούν να ενισχυθούν περισσότερο, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, διότι η λύση θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους Τουρκοκύπριους. Τώρα ο Τούρκος επειδή ξέρει πολύ καλά ότι θα πιεστεί από Ελλάδα και Κύπρο για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ουσιαστικά αυξάνει τις απαιτήσεις του, ώστε να παζαρέψει την διατήρηση τους τουλάχιστον όπως είναι σήμερα. Γνωστή η τακτική του να αρπάξει ότι μπορεί περισσότερο με τουρκικά τερτίπια. Το ερώτημα είναι άραγε η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν ακόμα να μιλάνε για ευνοϊκές συνθήκες λύσης και να συνομιλούν ακόμα και μετά από αυτή την προκλητική δήλωση.

Έτσι, νέο σκηνικό προσπαθεί να στήσει η Τουρκία σε ότι αφορά το Κυπριακό, μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν και μάλιστα σκηνικό προκλητικών απαιτήσεων. Με στόχο να τερματίσει τις όποιες συζητήσεις για κατάργηση των εγγυήσεων δημοσιοποίησε μέσω του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολού, τις τουρκικές θέσεις για το όλο ζήτημα. Η Άγκυρα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να προβεί σε καμιά υποχώρηση στην αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων που υιοθετήθηκε το 1960. Η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση των μόνιμων εγγυήσεων του 1960 ενώ επειδή δεν θέλει να φορτωθεί την ευθύνη ότι είναι αρνητική στην όποια συζήτηση, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να αναθεωρήσει την στάση της.
Βασικό ζητούμενο για την Αγκυρα, είναι η διατήρηση τουρκικού στρατού στην Κύπρο με επιχείρημα την ασφάλεια των τουρκοκυπρίων. Τονίζει δε ότι θα χρειαστεί πιο μεγάλο αριθμό στρατού και εξοπλισμού που να παραμείνουν στα κατεχόμενα προκειμένου να εξισορροπήσει την «όποια απώλεια» από το όποιο νέο σύστημα ασφάλειας υιοθετηθεί. Μάλιστα θεωρεί ότι ο ξένος παράγοντας επιθυμεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων διότι θέλει να είναι απόλυτα κυρίαρχος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της δυναμικής των υδρογονανθράκων και του ανταγωνισμού των ισχυρών για διατήρηση της περιοχής στη σφαίρα επιρροής τους.
Θεωρούμε ότι η Τουρκία του «αναβαπτισμένου» μετά το πραξικόπημα Ερντογάν, ήδη δείχνει τις νέες απαιτήσεις της για να υπάρξει λύση στην Κύπρο. Η Ελλάδα και η Κύπρος, ειδικά τώρα πρέπει να σταθούν δυναμικά απέναντι σε αυτές τις προκλητικές Τουρκικές απαιτήσεις και Άμεσα να ζητήσουν τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις για συνέχιση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Πρώτον να αποχωρήσουν άμεσα όλα τα κατοχικά στρατεύματα και να αναγνωρίσει τώρα η Τουρκία την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφορετικά καλύτερα να μείνουμε όπως είμαστε.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!