Το βιοντίζελ ίσως είναι πιο επιβλαβές από τη βενζίνη για το περιβάλλον


REUTERS/JASON REED
Η χρήση των βιοκαυσίμων είναι αμφιλεγόμενη, διότι σημαίνει ότι μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας αντί για την παραγωγή τροφίμων.
Τα λεγόμενα «πράσινα» βιοκαύσιμα, όπως η αιθανόλη και το βιοντίζελ, είναι στην πραγματικότητα χειρότερα για το περιβάλλον ό,τι η βενζίνη, υποστηρίζει μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η εναλλακτική πηγή ενέργειας υποτίθεται διαθέτει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, επειδή τα φυτά από τα οποία παράγεται απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ενώ αναπτύσσονται.
Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι καλλιέργειες που προορίζονται για βιοκαύσιμα απορροφούν μόνο το 37% του διοξειδίου του άνθρακα που αργότερα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα όταν τα φυτά καίγονται, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία στην πραγματικότητα αυξάνει την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Η χρήση των βιοκαυσίμων είναι αμφιλεγόμενη, διότι σημαίνει ότι μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας αντί για την παραγωγή τροφίμων. Επί του παρόντος, τα βιοκαύσιμα, συνήθως από καλλιέργειες καλαμποκιού ή σόγιας, αντιπροσωπεύουν το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, με ανοδικές ετήσιες τάσεις.
Ο καθηγητής Τζον ΝτεΣίκο, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε προσεκτικά τις τιμές άνθρακα σε γεωργικές εκτάσεις όπου καλλιεργούνται τα βιοκαύσιμα.
«Όσον αφορά τις εκπομπές που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποδεικνύουμε ότι τα βιοκαύσιμα είναι χειρότερα από ό,τι η βενζίνη. Οι πολιτικοί θα πρέπει να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους στα βιοκαύσιμα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει επικριθεί από ορισμένους επιστημονικούς κύκλους, διότι χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η αμεροληψία της ερευνητικής ομάδας ίσως έχει επηρεαστεί.                                                              http://www.naftemporiki.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!