Τα σχέδια του Ερντογάν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα! Τι συμφωνίες έχει υπογράψει

erdogan_pyrinika
Η Τουρκία όχι τυχαία επέλεξε να δημοσιεύσει σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μια συμφωνία συνεργασίας με την Κίνα για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ενδεχόμενη κατασκευή από την Κίνα του τρίτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.
Η συμφωνία έχει υπογραφεί από το 2012. όμως τέτοιες διεθνείς συμφωνίες ενεργοποιούνται στην Τουρκία μόνο μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η Ρωσία κατασκευάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, ενώ μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία θα κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη βόρεια Τουρκία.
Όλα αυτά όμως προκαλούν για ακόμη μια φορά ερωτήματα για το που ακριβώς το πάει ο Ερντογάν με τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.Στη δύση πολλοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν πολύ.Όχι τώρα.Η συζήτηση έχει αρχίσει εδώ και χρόνια.
Τον Αύγουστο του 2012 ο  τότε υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Taner Yıldız επισκεπτόμενος την περιοχή  Yozgat στην οποία υπάρχει ουράνιο είχε δηλώσει  πως παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες εξόρυξης ουρανίου  λόγω της ”στρατηγικής” διάστασης υλικού.
«Παρακολουθούμε από κοντά τις εργασίες που εκπόνησε η Διεύθυνση Έρευνας και Αξιοποίησης Μεταλλευμάτων MTA στη δεκαετία του 1980 καθώς και τις εργασίες του ιδιωτικού τομέα στο θέμα αυτό ενώ παρατηρούμε παράλληλα την στρατηγική διάσταση τους».
Η αναφορά στην στρατηγική διάσταση είχε προκαλέσει τις πρώτες υποψίες για το ενδεχόμενο η Τουρκία να σκέφτεται σοβαρά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά και για μη ειρηνική χρήση.
Τον Ιανουάριο του 2014 η Τουρκία προχωρά στη συμφωνία με την Ιαπωνία. Στο Πυρηνικό Ενεργειακό Σύμφωνο που υπογράφτηκε     υπάρχει ρήτρα  με την οποία η Τουρκία θα μοπρεί να διευκολύνεται τεχνολογικά από την Ιαπωνία για την παραγωγή υλικών απαραίτητων για πυρηνικά όπλα.
Την αποκάλυψη είχε κάνει η ιαπωνική εφημερίδα  Asahi Shimbun η οποία έγραφε ότι ο σχετικός όρος  που δείχνει ότι ο τελικός στόχος της Άγκυρας είναι τα πυρηνικά όπλα προστέθηκε στην συμφωνία για την εξαγωγή ιαπωνικής πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς, μετά από  απαίτηση της Τουρκίας. 
Το ρεπορτάζ της ιαπωνικής εφημερίδας είχε αναδημοσιεύσει και αναδείξει η εφημερίδα Zaman.O Σαχίν Αλπάϋ είχε γράψει:
 “Ιαπωνία και Τουρκία συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το Μάιο, πυρηνικό ενεργειακό σύμφωνο, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας. Το σύμφωνο σημαίνει ότι η χώρα αποδέκτης θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία, εξοπλισμό και πρώτες ύλες, μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά, το σύμφωνο περιλαμβάνει μια διάταξη η οποία επιτρέπει στην Τουρκία τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εξόρυξη πλουτωνίου, δύο συστατικά απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, εφόσον συμφωνήσουν γραπτώς οι δύο χώρες. Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ρήτρα προστέθηκε έπειτα από απαίτηση της Τουρκία”.
 Τον Ιανουάριο του 2015 η εφημερίδα “Τζουμχουριέτ” δημοσίευσε δηλώσεις   του  ειδικού σε θέματα πυρηνικής ενέργειας καθηγητή Χαρετίν Κιλίτς ο οποίος επεσήμανε  ότι τα ραδιενεργά ισότοπα όπως το πλουτώνιο 239 και το ουράνιο 233χρησιμοποιούνται μόνο σε προγράμματα για στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτά τα ραδιενεργά ισότοπα έχουν δηλωθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για τους πυρηνικούς σταθμούς που σχεδιάζει να φτιάξει το καθεστώς Ερντογάν. Ο καθηγητής τα εντόπισε στο προσχέδιο νόμου για την πυρηνική ενέργεια!
Ο Τούρκος καθηγητής υποστήριζε ότι  το προσχέδιο νόμου ,αποτελούσε  το πρώτο σημαντικό βήμα της Τουρκίας για την παραγωγή πυρηνικών όπλων!
Εκτός από τον εντοπισμό του πλουτωνίου 239 και του ουρανίου 233 που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή πυρηνικών όπλων ο Τούρκος καθηγητής Κιλίτς εξέφραζε τότε  τις ανησυχίες του και για προβλέψεις του νομοσχεδίου για το ποιος θα ελέγχει την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία. Η εξουσία είναι στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού και μάλιστα με την επισήμανση ότι οι αποφάσεις του για την χρήση της δεν θα μπορούν να ελέγχονται από κανένα!
Όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ούτε τυχαία,ούτε συμπτωματικά.Η συμπεριφορά Ερντογάν μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος σε συνδυασμό με όσα έχουν προηγηθεί δεν μπορεί παρά να προβληματίζει.                                                                                                                                      http://www.militaire.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!