Σχέδιο κατάληψης της Θράκης είχαν έτοιμο οι Τούρκοι πραξικοπηματίες!!!


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ

Αντικειμενικός πολιτικός σκοπός των πραξικοπηματιών ήταν να συσπειρώσουν υπέρ τους άμεσα τον τουρκικό λαό επιτυγχάνοντας μια γρήγορη και εύκολη νίκη η οποία θα «αποκαθιστούσε την δικαιοσύνη για την τουρκική μειονότητα που καταπιέζεται σε Ροδόπη και Έβρο»

Εισβολή στην Ελλάδα σχεδίαζαν να κάνουν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες μετά την επιτυχή κατάληψη της εξουσίας στην γείτονα χώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Πολιτικός σκοπός των πραξικοπηματιών ήταν να συσπειρώσουν υπέρ τους άμεσα τον τουρκικό λαό επιτυγχάνοντας μια γρήγορη και εύκολη νίκη η οποία θα «αποκαθιστούσε την δικαιοσύνη για την τουρκική μειονότητα που καταπιέζεται σε Ροδόπη και Έβρο» ενώ το σχέδιο τους περιελάμβανε κατάληψη των νομών Έβρου και Ροδόπης, μέχρι το Πόρτο Λάγος.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ο συλληφθείς Τούρκος Συνταγματάρχης υποδιοικητής της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Ανατολικής Θράκης, Uzay Sahin, και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, μια μεγάλη δύναμη αποτελούμενη από 20.000 άντρες ήταν έτοιμη να κινηθεί το βραδύ του πραξικοπήματος, περιμένοντας το μήνυμα που δεν έφτασε ποτέ, γιατί αυτοί που θα το έστελναν είχαν ήδη συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Uzay Sahi, Συνταγματάρχης υποδιοικητής της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Ανατολικής Θράκης, ο οποίος ομολόγησε το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα
Ο Uzay Sahi, Συνταγματάρχης υποδιοικητής της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Ανατολικής Θράκης, ο οποίος ομολόγησε το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα
O υποδιοικητής της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Ανατολικής Θράκης, συνταγματάρχης Uzay Sahin, σε κατάθεσή του μετά την σύλληψή του, ομολόγησε, βάσει δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο ότι το βράδυ του πραξικοπήματος η 54η Ταξιαρχία Μηχανικού Πεζικού, υπεύθυνη για την επιθετική ζεύξη του Έβρου δηλαδή την γεφύρωσή της ανατολικής με την δυτική όχθη και την διάρρηξη της ελληνικής αμυντικής διάταξης στο νότιο Έβρο περίμενε να λάβει το μήνυμα προκειμένου να κινηθεί επιθετικά.
Ο διοικητής της Ταξιαρχίας υποστράτηγος Hidayet Arı συνελήφθη αμέσως μετά και ομολόγησε ότι στο σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα θα συμμετείχε και η 55η Ταξιαρχία Μηχανικού της οποίας ο διοικητής υποστράτηγος Bekir Kocak επίσης συνελήφθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε συλλογή FSB-E της 55ης Ταξιαρχίας δύναται να κατασκευάσει πλωτή γέφυρα εφόδου μήκους 250 μέτρων.
Μετά την γεφύρωση η οποία θα γινόταν υπό τα καταιγιστικά πυρά της τουρκικής Αεροπορίας, θα εισέβαλε η 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία  που εδρεύει στο Babaeski της Ανατολικής Θράκης, υπό  την διοίκηση του υποδιοικητή Albay Gundogdu ο οποίος θα αναλάμβανε την διοίκηση. Και ο συγκεκριμένος συνελήφθη, καθώς και ο επιτελής του Λοχαγός Murat Celebioglu.
Άλλες δυνάμεις που σταθμεύουν στο Demirkoy της επαρχίας Krıklareli ( Σαράντα Εκκλησιές), όπως επίσης και η 54η Ταξιαρχία του Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη, θα ακολουθούσαν και θα προσέφεραν κάλυψη στην 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.
Το σχέδιο αφορούσε διάρρηξη της ελληνικής αμυντικής τοποθεσίας, παράκαμψη της Αλεξανδρούπολης και αποκοπή των ελληνικών δυνάμεων του κεντρικού και βόρειου Έβρου!
Με λίγα λόγια είχαν τροποποιήσει το σχέδιο «Βαριοπούλα» σε ότι αφορά την επιθετική αιχμή και από την σφήνα μεταξύ κεντρικού και βόρειου Έβρου, θα μετέφεραν το κέντρο βάρους της επίθεσης στο νότιο τομέα, όπου υπολογίζουν ότι θα αιφνιδίαζαν τις ελληνικές δυνάμεις!
Ο μέγιστος αντικειμενικός στόχος τους ήταν να φτάσουν μέχρι την λίμνη Βιστωνίδος (Πόρτο Λάγος), αν τους δινόταν η ευκαιρία ή κατ’ ελάχιστον να καταστρέψουν το σύνολο της ελληνικής αμυντικής διάταξης στον κεντρικό και βόρειο Έβρο.
Ο συνταγματάρχης Uzay Sahin αποκάλυψε τα ακριβή σχέδια διάρρηξης της ελληνικής αμυντικής διάταξης στην γραμμή των ορέων Βυρσίνης – Υψώματα Άρη – Ιερό Όρος (Μπουκατέ) – Ορφέας (Κελεμπέκ) – Κεφάλι (Τσομπάν), την οποία θα επέτρεπε η ανενόχλητη κίνηση στην πεδιάδα της Αλεξανδρούπολης μέχρι την πεδιάδα της Κομοτηνής!
Πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά την αρχική ζεύξη θα έπαιζε το 2ο Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Καλλίπολη στην ομώνυμη Χερσόνησο και είναι προσανατολισμένο έναντι της νότιας περιοχής του Έβρου όπου και ο τομέας της Ελληνικής ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.
Το 2ο Σώμα διαθέτει τέσσερις Ταξιαρχίες εκ των οποίων οι τρεις Μηχανοκίνητες (4η, 8η και 18η Ταξιαρχία) και μία τεθωρακισμένη (95η Ταξιαρχία).
Ανά δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες από τα δύο Σώματα Στρατού θα αναλάβουν τη ζεύξη του Έβρου σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, ώστε να μην επιτρέψουν στις ελληνικές δυνάμεις να αντιληφθούν σε ποιο απ’ αυτά θα εκδηλωνόταν η κυρία προσπάθεια.
Στα σημεία των επιχειρούμενων ζεύξεων, η αναλογία ισχύος θα ήταν από 6 προς 1 έως 10 προς 1 υπέρ των τουρκικών δυνάμεων προκειμένου οι επιτιθέμενοι να «εξασφαλίσουν» τη θετική έκβαση του εγχειρήματος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τόσο η ΕΥΠ όσο και ο ελληνικός Στρατός είχαν ήδη πριν το πραξικόπημα εντοπίσει περίεργες κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων με αποτέλεσμα το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να τεθεί άμεσα σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.                          http://fonirodopis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!